Σε διακανονισμό για την είσπραξη των 13 δις ευρώ που οφείλει η Apple στην Ιρλανδία προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας

Η Ιρλανδία αναγκάστηκε να δεχθεί τους φόρους που χρωστάει η Apple

Σε διακανονισμό για την είσπραξη των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Apple στην Ιρλανδία από φόρους που δεν κατέβαλε τα τελευταία χρόνια, προχώρησε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι τα φορολογικά προνόμια που προσέφερε η Ιρλανδία στην Apple παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ επιτρέποντας στην εταιρεία να μην πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν. Η απόφαση της Επιτροπής είχε θεωρηθεί ως ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – ΕΕ.

Αρκετοί οικονομολόγοι στην Ιρλανδία είχαν υποστηρίξει πάντως, ότι τα προνόμια που προσέφερε για χρόνια η Ιρλανδία σε ξένες πολυεθνικές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική κρίση και την επιβολή μνημονίων – μέσω των οποίων το κόστος πέρασε στου Ιρλανδούς πολίτες.

Ο πρώτος που αντέδρασε όμως στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν η ίδια η κυβέρνηση της Ιρλανδίας η οποία συνωμοτούσε για μήνες μαζί με την Apple προκειμένου να μην λάβει τα χρήματα που δικαιούνταν οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι.

Όπως φαίνεται, όμως, οι ανάγκες του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ (τον οποίο πραγματοποιεί η ΕΕ για λογαριασμό κυρίως γερμανικών επιχειρήσεων) κρίθηκαν σημαντικότερες από την πρόθεση της ιρλανδικής οικονομικής ελίτ να χαρίσει φορολογικά έσοδα σε μια αμερικανική εταιρεία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ