Από 5.000 έως 400.000 δολάρια ήταν η ταρίφα που πλήρωνε η Google σε όσους πανεπιστημιακούς δημοσίευσαν έρευνες που ευνοούσαν τα συμφέροντά της και την κυριαρχία της στην αγορά αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Η αμερικανική εφημερίδα φέρνει στο φως ένα δίκτυο καθηγητών σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, που λάμβαναν χρήματα από την εταιρεία χωρίς, συχνά, να αναφέρουν τις πηγές χρηματοδότησής τους.
Η Google είχε φτάσει στο σημείο να συντάσσει λίστες με εργασίες που θα ήθελε να δει δημοσιευμένες και στη συνέχεια αναζητούσε πρόθυμους καθηγητές και ερευνητές που θα εργάζονταν για αυτές. Σε άλλες περιπτώσεις οι ερευνητές έστελναν τις επιστημονικές τους εργασίες στην εταιρεία, πριν από τη δημοσίευση, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις.
Μεταξύ των δεκάδων εργασιών, που συνέλεξε η εφημερίδα, υπάρχουν κείμενα που στηρίζουν το “δικαίωμα” της Google να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις καταναλωτικές συνήθειες χρηστών του διαδικτύου αλλά και για ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal η Google πλήρωνε καθηγητές πανεπιστημίων για να ταξιδεύουν και να συναντούν μέλη του κογκρέσου λειτουργώντας σαν άτυποι λομπίστες της εταιρείας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται παραδείγματα από το 2012 όταν η εταιρεία αντιμετώπιζε κατηγορίες για την παράνομη μονοπωλιακή κυριαρχία της στην αγορά.
Η περίπτωση της Google φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο των υπόγειων διασυνδέσεων που έχουν ορισμένοι κολοσσοί της Silicon Valley με πανεπιστήμια και πολιτικούς στις ΗΠΑ, υποστηρίζει η Wall Street Journal.
Αλίμονο στους άριστους που επένδυσαν στο Χάρβαρντ για την ακεραιότητά του…
Α.Χ