Οι πρόσφατες δηλώσεις του Έρικ Σμιντ επιβεβαιώνουν την πολιτική σκοπιμότητα των αλλαγών στους αλγόριθμους της Google

Η Google παραδέχθηκε ότι λογοκρίνει αποτελέσματα με πολιτικά κριτήρια

Ο Έρικ Σμιντ, ο πρόεδρος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, επιβεβαίωσε ότι σε στενή συνεργασία με το κράτος των ΗΠΑ η εταιρεία καθοδηγεί τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης, με αποτέλεσμα να λογοκρίνει ιστοσελίδες που ασκούν κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χειραγώγηση της πληροφορίας στο πλαίσιο του Halifax International Security Forum, ο Σμιντ δήλωσε ότι η Google είναι σε διαδικασία δημιουργίας αλγορίθμων που θα κατατάσσουν τις ρωσικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες RT και Sputnik χαμηλά στα αποτελέσματα του Google News, περιορίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των χρηστών στις σελίδες αυτές.

Η δήλωση αυτή διαψεύδει τους προηγούμενους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι οι αλλαγές που γίνονταν στους αλγορίθμους αποσκοπούσαν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων αναζήτησης και δεν είχαν καμία πολιτική σκοπιμότητα.

Ήδη τον προηγούμενο μήνα η Google αφαίρεσε το RT από τα “προτιμώμενα κανάλια” του Youtube, ενώ το Twitter μπλόκαρε τις διαφημίσεις των λογαριασμών των δύο ιστοσελίδων.

Ο Έρικ Σμιντ αρνείται ότι οι αλλαγές αυτές είναι λογοκριτικές και δηλώνει ότι απλώς αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας. Υποστηρίζει λοιπόν, ότι ο αλγόριθμος που περιορίζει τις δύο ρωσικές ιστοσελίδες θα μπλοκάρει τις επαναλαμβανόμενες, ψευδείς ή πιθανώς επικίνδυνες πληροφορίες, που προέρχονται από τη ρωσική προπαγάνδα.

Οι ιστοσελίδες RT και Sputnik, που κατονόμασε ο Σμιντ, ανήκουν στη ρωσική κυβέρνηση. Είναι πολύ πιθανό να είναι μόνο οι πρώτοι στόχοι μιας εκστρατείας που θα περιορίζει κάθε ιστοσελίδα που εκθέτει ή θα ασκεί κριτική στην Αμερικανική κυβέρνηση. Άλλωστε, από την υπηρεσία Google News έχουν ήδη αφαιρεθεί ιστοσελίδες και δημοσιογράφοι αριστερής ιδεολογίας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ