Η Γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε πωλήσεις όπλων συνολικής αξίας 1,16 δισ. Ευρώ κατά τη διάρκεια του 2020, σε χώρες που συμμετέχουν στις συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Έως τις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, γερμανικές εταιρείες είχαν λάβει εγκρίσεις για πωλήσεις όπλων αξίας 752 εκατ. στην Αίγυπτο, 305,1 εκατ. στο Κατάρ, πάνω από 51 εκατ. στα ΗΑΕ, 23,4 εκατ. στο Κουβέιτ και περίπου 22,8 εκατ. στην Τουρκία. Έγιναν επίσης πωλήσεις 1,7 εκατ. στην Ιορδανία και 1,5 στο Μπαχρέιν.
Οι αναφερόμενες χώρες συμμετέχουν όλες σε τουλάχιστον έναν από τους δύο μακροχρόνιους πολέμους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Στην Υεμένη, μια συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία πολεμά από τα τέλη του 2014 τους αντάρτες Χούτι που στηρίζονται από το Ιράν. Στη συμμαχία συμμετέχουν τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως στα έξι χρόνια συγκρούσεων στην Υεμένη έχουν πεθάνει 233.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 131.000 από έλλειψη σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης και υποδομών.
Στη Λιβύη, ο εμφύλιος μαίνεται από το 2014 με χιλιάδες νεκρούς. Το Κατάρ και η Τουρκία συμμετέχουν στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ. Οι αντίπαλες δυνάμεις του στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ στηρίζονται από τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο.
Τα στοιχεία για τις πωλήσεις όπλων σε χώρες που συμμετέχουν στους πολέμους στην Υεμένη και τη Λιβύη δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Ομίντ Νουριπούρ από το Κόμμα των Πρασίνων.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η Γερμανία είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων στον κόσμο, μαζί με τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Κίνα. Οι πέντε αυτές χώρες μαζί πραγματοποίησαν το 76% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων κατά την περίοδο 2015-2019.
Πηγή: Deutsche Welle