«Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές καθώς πλέον δεν διαθέτουν τα πιεστήρια για να το κάνουν». Την εξομολόγηση αυτή, την οποία διαψεύδει το Μαξίμου, φέρεται να έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.
Την πληροφορία μεταφέρει ο ίδιος ο Ολάντ στο βιβλίο «UN PRÉSIDENT NE DEVRAIT PAS DIRE CA… – Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να το πει αυτό», των δημοσιογράφων Gérard Davet και Fabrice Lhomme.
H πλήρης στιχομυθία όπως την μετέφερε ο Ολάντ έχει ως εξής:
Πούτιν: Θέλω να σου δώσω μια πληροφορία που πρέπει να μείνει μεταξύ μας.
Ολάντ: Ναι. κανένα πρόβλημα. Πες μου
Πούτιν: Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές καθώς δεν διαθέτουν πιεστήρια για να το κάνουν»
Ολάντ: Τι τους απάντησες;
Πούτιν: Τους είπα ότι μπορούμε να το κάνουμε αλλά ήθελα να μάθω τι σκέφτεσαι και εσύ.
Ολάντ: Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα. Εάν έβγαινει από την ευρωζώνη, και αν χρειαζόταν χαρτονομίσματα, δεν θα μου έκανε έκπληξη εάν το έκανε η Ρωσία.
Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία ώστε να καταλάβει καλά ότι δεν ήταν δική μας πρόθεση.
Ο Ολάντ ανέφερε στους δημοσιογράφους της έκπληξή του για την πληροφορία που του μετέφερε εμπιστευτικά ο Πούτιν, καθώς όπως εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος δεν συνηθίζει να λέει τίποτα στην τύχη. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο Πούτιν ήθελε με αυτό τον τρόπο να αποφύγει να φανεί ότι αυτός ώθησε την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα να πιέσει τους Ευρωπαίους για την εξεύρεση μιας λύσης.
Μιλώντας στο info-war.gr πηγές της τότε κυβέρνησης είχαν επιβεβαιώσει στο παρελθόν ότι υπήρξαν επαφές την εβδομάδα του δημοψηφίσματος στη Μόσχα, χωρίς να αναφερθούν στο θέμα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε δεχθεί ελληνικό αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές και την ΕΕ.
Ο Ολάντ πάντως, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, πίστευε ότι η Ρωσία δεν επρόκειτο να δώσει χρήματα στην Ελλάδα ενώ σχετικά με το δημοψήφισμα υποστήριζε ότι ο Τσίπρας το έκανε για να νομιμοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές παρά για να την αμφισβητήσει.
Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι ο Ολάντ αντιμετώπιζε τον Τσίπρα σαν τον νεαρό προστατευόμενό του δίνοντάς του συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα όργανα του ΟΟΣΑ αλλά και πως να συμπεριφερθεί απέναντι στη Ρωσία.
Ο ίδιος φέρεται να δηλώνει ότι την περίοδο των διαπραγματεύσεων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πως η Κριστίν Λαγκάρντ του είχε εκμυστηρευτεί ότι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα ήταν η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Τσίπρας δεν ήταν επιθετικός στις διαπραγματεύσεις και ήταν ανοιχτός σε διάλογο.
Στο βιβλίο γίνεται λόγος για ολοκληρωτική συνθηκολόγηση από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος πραγματοποιήσε στροφή 180 μοιρών.
Άρης Χατζηστεφάνου
Υ.Γ Τόσο από το βιβλίο των Γάλλων δημοσιογράφων όσο και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Wikileaks γίνεται σαφές ότι αν και η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, για δικούς της η κάθε μια λόγους, υπήρχαν συζητήσεις για την αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που προκύπτουν από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Για άλλη μια φορά βέβαια το ελληνικό λόμπι του ευρώ θέλει απλώς να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε επιστροφή στη δραχμή. Παρουσιάζουν δηλαδή τη λύση, την οποία ο Τσίπρας δεν τόλμησε να ακολουθήσει (προκειμένου να μην θίξει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών τραπεζών και των Ελλήνων παρασιτικών ολιγαρχών) σαν καταστροφή.