πύλος ναυάγιο ρεπορτάζ μετανάστες πρόσφυγες αλιευτικό ευθύνες Αίγυπτος Ελλάδα λιμενικό Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η δημιουργία ενός ναυαγίου»: Διεθνές ρεπορτάζ για την τραγωδία της Πύλου

Μια διασυνοριακή έρευνα του omniatv σε συνεργασία με την αιγυπτιακή δημοσιογραφική ομάδα Mada Masr ξετυλίγει λεπτομερώς την ιστορία της τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου.

Το ρεπορτάζ, που υπογράφεται από τον Αντώνη Δημόπουλο, τον Λουκά Σταμέλλο και τον Φοίβο Συμεωνίδη εκ μέρους του omniatv, ακολουθεί τα ίχνη του αλιευτικού «Αντριάνα» μέχρι το αιγυπτιακό χωριό στο οποίο κατασκευάστηκε και διηγείται τις ιστορίες των ανθρώπων που στριμώχτηκαν μέσα και πάνω του.

Η έρευνα μας δίνει μια ματιά μέσα στη «φούσκα», όπως τη χαρακτηρίζει, στην οποία μπήκε το σκάφος μόλις σάλπαρε, «μια φούσκα που το απομόνωσε από τα πλαίσια λογοδοσίας». Μας δίνει επίσης την πλήρη εικόνα των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία, από διακινητές και πολέμαρχους, μέχρι κρατικές και διακρατικές αρχές.

Ακολουθεί απόσπασμα από τον πρόλογο του ρεπορτάζ:

Μια αιγυπτιακή αλιευτική τράτα, πλοηγούμενη από άπειρους μετανάστες που αναχωρούσαν από τις ακτές της ανατολικής Λιβύης για μια νέα ζωή στην Ιταλία, χάθηκε στη θάλασσα εντός μίας ημέρας από τον απόπλου της.

Τη στιγμή που σάλπαρε, το σκάφος πέρασε σε έναν χώρο εξαίρεσης, σε μια φούσκα που το απομόνωσε από τα πλαίσια λογοδοσίας και το ώθησε λίγο μακρύτερα από όποιον μπορούσε να απλώσει ένα χέρι για να προσφέρει βοήθεια.

Η φούσκα που περικύκλωσε τους μετανάστες, που τους απομόνωσε, που τους ανάγκασε να είναι κριτές των ίδιων τους των ζωών και εν τέλει των ίδιων τους των θανάτων, δεν ήταν της κατασκευής τους.

Μολονότι συχνά παρουσιάζεται ως γεγονός με μοναδική αιτία, είναι στην πραγματικότητα μια δημιουργία στην οποία απλώνουν χέρια πολλαπλοί δράστες: Λαθρέμποροι-διασημότητες, που παρασύρουν ελπιδοφόρους ονειροπόλους σε αποθήκες-φυλακές, φτωχοποιημένοι ψαράδες, μια οικογένεια Λίβυων πολέμαρχων με περιορισμένα μετρητά, Ευρωπαϊκά μη επανδρωμένα σκάφη που τυφλώθηκαν, μια ακτοφυλακή με λεκιασμένη φήμη, διψασμένοι για χρήμα Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, μια ένωση κρατών αποφασισμένων να παραμείνουν χωριστά.

Το Mada Masr και το omniatv συνεργάστηκαν για να πουν την ιστορία μιας τραγωδίας σε αργή κατασκευή, η ευθύνη για την οποία εκτείνεται και στις δύο πλευρές της Μεσογείου και της οποίας οι επιδράσεις φτάνουν ακόμα πιο μακριά.

Διαβάστε το ρεπορτάζ (στα αγγλικά) εδώ και στα ελληνικά εδώ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ