ρουβίκωνας jacobin greece δικογραφία

Η δικογραφία Ρουβίκωνα ως «εγκληματική οργάνωση» είναι πιο γελοία κι από ταινία της χούντας (vid)

Πηγή: Jacobin Greece

Το Jacobin Greece συνομίλησε με δυο μέλη του Ρουβίκωνα και τους ζήτησε να απολογηθούν για τα αιμοσταγή «εγκλήματά» τους, όπως αυτά διατυπώνονται στη δικογραφία που ετοίμασε η ασφάλεια. Να μιλήσουν δηλαδή για την «ανάρτηση πανό», τη «ρίψη φέιγ βολάν», την αναγραφή συνθημάτων ενάντια στον Δημήτρη Λιγνάδη και άλλες σκληρές ενέργειες όπως τα χαρτάκια που πέταξαν, με το μήνυμα «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη».

Αυτά είναι μονάχα μερικά από τα απίστευτα που ο ασφαλίτης συγγραφέας της δικογραφίας θεώρησε ως ενέργειες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι κάποιος είναι εγκληματίας. Η ασφάλεια, δεν έμεινε, όμως, μονάχα εκεί. Μεταξύ άλλων, ο Ρουβίκωνας κατηγορείται ότι καλλιεργεί εγκληματική «νοοτροπία» γιατί μέλος του ανέφερε σε διεθνές ΜΜΕ πως η βία είναι «πολιτικό εργαλείο».

Μάλιστα, ανάμεσα στα πειστήρια του εγκλήματος συμπεριλαμβάνεται και ένα κείμενο με κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο θεωρήθηκε απ’την ασφάλεια ότι «μετέρχεται εκφράσεις ακραίας ρητορικής και διχασμού (sic!)». Σαν να μην έφταναν αυτά, για να αποδείξουν ότι ο ιθύνων νους της ασφάλειας έχει τόση σχέση με τη δημοκρατία, όση ο Πρέκας με την υποκριτική τέχνη, τα μέλη του Ρουβίκωνα κατηγορούνται και για το ότι οδηγούν νέους (και επομένως ευάλωτους) ανθρώπους στη «ριζοσπαστικοποίηση».

Ανάμεσα στα «εγκλήματα» που μπορεί να οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους στη φυλακή είναι πως έγραψαν κείμενο με κριτική στον «πρωθυπουργό μας» Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο με βάση τον ασφαλίτη συγγραφέα έχει «ακραία ρητορική» και σπέρνει τη «διχόνοια».

Ως κερασάκι στην τούρτα η ασφάλεια προσθέτει στα πειστήρια του εγκλήματος και μια παλιά γνωστή κατηγορία, που είχαμε, όμως να συναντήσουμε απ’ τη χούντα. Η συγκεκριμένη πολιτική συλλογικότητα κατηγορείται ούτε λίγο ούτε πολύ πως επιδιώκει «την απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής και τη «λειτουργία τους από τους εργαζόμενους».

Ως Jacobin Greece, δηλώνουμε κι εμείς ένοχοι για αυτό το «σκληρό» έγκλημα και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε έως την ολοκλήρωσή του.

Έως τότε, θα ρίξουμε φως σε αυτήν την πολύ σκοτεινή υπόθεση, καθώς η συγκεκριμένη δικογραφία αποτελεί μία τομή για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα, καθώς πρώτον επιδιώκει να βγάλει παράνομη μια πολιτική συλλογικότητα ως «εγκληματική οργάνωση» μονάχα με πλημμελήματα και να φυλακίσει τα μέλη της. Δεύτερον, στο πρόσωπο του Ρουβίκωνα, η αστυνομία διώκει οποιοδήποτε αντικαπιταλιστικό αίτημα όπως η απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής. Διώκει κάποια υποτιθέμενη «νοοτροπία» βίας που καλλιεργείται με βάση τους ασφαλίτες συγγραφείς, όταν κάποιος δεν καταδικάζει τη βία. Μάλιστα, ανάμεσα σε άλλα οι ασφαλίτες θεωρούν επιλήψιμη τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων.

Μιλήσαμε με τη συνήγορο υπεράσπισης, Άννυ Παπαρούσου, η οποία δήλωσε:

«Η απόπειρα εγκληματοποίησης της δράσης των μελών της πολιτικής συλλογικότητας του Ρουβίκωνα, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σηματοδοτεί την οπισθοδρόμηση προς ένα κράτος μετεμφυλιακού τύπου, όπου οι πολιτικές διώξεις αποτελούν μέσο άσκησης πολιτικής και εξουδετέρωσης με κάθε μέσο του πολιτικού αντιπάλου. Η εκτενής αναφορά του διαβιβαστικού της αστυνομίας σε ιδέες και έκφραση πολιτικής άποψης, στοχεύει στην ποινικοποίηση ιδεών που αξιολογούνται ως ανατρεπτικές, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη τις αξιώσεις και τις βασικές δομές της αστικής δημοκρατίας, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την αντιπολίτευση και μέχρι σήμερα.»

Όπως θα δείτε στο βίντεο, με αυτήν τη δικογραφία γελάσαμε πολύ. Όμως, όσο γελοία και αν είναι όσα αναγράφονται, αυτό δεν είναι αστείο. Αν φυλακιστούν μέλη μιας πολιτικής συλλογικότητας με τέτοιες κατηγορίες, ανοίγει ο δρόμος για να βγει εκτός νόμου οποιαδήποτε αριστερή ή αντιεξουσιαστική συλλογικότητα δεν γίνεται αρεστή στην Ασφάλεια και στην κυβέρνηση. Καλό είναι να μην βλέπουμε αγωνίστριες και αγωνιστές στη φυλακή επειδή πετούν χαρτάκια και στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Καλό είναι να το διαφυλάξουμε.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ