Η Αρουντάτι Ρόι για τη Γάζα: Π̶ο̶τ̶έ̶ ξανά

Πηγή: scroll.in

Οι πλουσιότερες και ισχυρότερες χώρες του δυτικού κόσμου, αυτές που πιστεύουν ότι είναι οι φύλακες της φλόγας της δέσμευσης του σύγχρονου κόσμου στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρηματοδοτούν και επικροτούν ανοιχτά τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα. Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όσοι δεν έχουν ήδη σκοτωθεί λιμοκτονούν μέχρι θανάτου. Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί. Τα σπίτια τους, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία, οι υποδομές κάθε είδους έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Τα παιδιά τους έχουν δολοφονηθεί. Το παρελθόν τους έχει εξατμιστεί. Το μέλλον τους είναι δύσκολο να φανεί.

Παρόλο που το ανώτατο δικαστήριο του κόσμου πιστεύει ότι σχεδόν κάθε στοιχείο φαίνεται να πληροί τον νομικό ορισμό της γενοκτονίας, οι στρατιώτες των IDF συνεχίζουν να βγάζουν τα περιπαικτικά «βίντεο νίκης» τους που γιορτάζουν κάτι που μοιάζει σχεδόν με διαβολικές τελετές. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που θα τους θέσει προ των ευθυνών τους. Αλλά κάνουν λάθος. Αυτοί και τα παιδιά των παιδιών τους θα στοιχειώνονται από αυτό που έκαναν. Θα πρέπει να ζήσουν με την απέχθεια και τον αποτροπιασμό που νιώθει ο κόσμος γι’ αυτούς. Και ελπίζω ότι μια μέρα όλοι — σε όλες τις πλευρές αυτής της σύγκρουσης — που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν γι’ αυτά, έχοντας κατά νου ότι δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά την αντίσταση στο Απαρτχάιντ και την Κατοχή, και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά την επιβολή τους.

Ο ρατσισμός είναι φυσικά ο θεμέλιος λίθος κάθε πράξης γενοκτονίας. Η ρητορική των ανώτατων αξιωματούχων του ισραηλινού κράτους έχει, από τότε που δημιουργήθηκε το Ισραήλ, εξευτελίσει τους Παλαιστίνιους και τους παρομοιάζει με παράσιτα και έντομα, όπως ακριβώς οι Ναζί εξευτέλισαν κάποτε τους Εβραίους. Είναι σαν αυτός ο κακός ορός να μην εξαφανίστηκε ποτέ και τώρα απλώς ανακυκλώνεται. Το «ποτέ» έχει αφαιρεθεί από εκείνο το ισχυρό σύνθημα «Ποτέ ξανά». Και μας έχει μείνει μόνο το «Ξανά».

Ποτέ ξανά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επικεφαλής του κράτους της πλουσιότερης και ισχυρότερης χώρας του κόσμου, είναι αβοήθητος μπροστά στο Ισραήλ, παρόλο που το Ισραήλ δεν θα υπήρχε χωρίς την αμερικανική χρηματοδότηση. Είναι σαν ο εξαρτημένος να έχει πάρει τη θέση του ευεργέτη. Η οπτική το λέει αυτό. Σαν γηραιό παιδί, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται στην κάμερα να γλείφει ένα χωνάκι παγωτό και να μουρμουρίζει αόριστα για κατάπαυση του πυρός, ενώ οι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού τον αψηφούν ανοιχτά και ορκίζονται να τελειώσουν αυτό που άρχισαν. Για να προσπαθήσει να σταματήσει την αιμορραγία των ψήφων εκατομμυρίων νεαρών Αμερικανών που δεν ανέχονται αυτή τη σφαγή στο όνομά τους, η Καμάλα Χάρις, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έχει αναλάβει να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, ενώ δισεκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ συνεχίζουν να ρέουν για να καταστεί δυνατή η γενοκτονία.

Και τι γίνεται με τη χώρα μας;

Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός μας είναι στενός φίλος του Βενιαμίν Νετανιάχου και δεν υπάρχει αμφιβολία για το πού βρίσκονται οι συμπάθειές του. Η Ινδία δεν είναι πλέον φίλη της Παλαιστίνης. Όταν άρχισε ο βομβαρδισμός, χιλιάδες υποστηρικτές του Μόντι τοποθέτησαν την ισραηλινή σημαία ως εικόνα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βοήθησαν στη διάδοση της πιο χυδαίας παραπληροφόρησης για λογαριασμό του Ισραήλ και των IDF. Παρόλο που η ινδική κυβέρνηση έχει πλέον επανέλθει σε μια πιο ουδέτερη θέση — ο θρίαμβος της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ότι καταφέρνουμε να είμαστε ταυτόχρονα σε όλες τις πλευρές, μπορούμε να είμαστε τόσο υπέρ όσο και κατά της γενοκτονίας — η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα δράσει αποφασιστικά εναντίον οποιουδήποτε διαδηλωτή υπέρ της Παλαιστίνης.

Και τώρα, ενώ οι ΗΠΑ εξάγουν αυτό που έχουν σε άφθονο πλεόνασμα — όπλα και χρήματα για να βοηθήσουν τη γενοκτονία του Ισραήλ — η Ινδία εξάγει επίσης αυτό που η χώρα μας έχει σε άφθονο πλεόνασμα: τους άνεργους φτωχούς για να αντικαταστήσουν τους Παλαιστίνιους εργάτες στους οποίους δεν θα δίνονται πλέον άδειες εργασίας για να εισέλθουν στο Ισραήλ. (Υποθέτω ότι δεν θα υπάρχουν μουσουλμάνοι μεταξύ των νέων προσλήψεων). Άνθρωποι που είναι αρκετά απελπισμένοι ώστε να ρισκάρουν τη ζωή τους σε μια εμπόλεμη ζώνη. Άνθρωποι αρκετά απελπισμένοι ώστε να ανέχονται τον απροκάλυπτο ισραηλινό ρατσισμό κατά των Ινδών. Μπορείτε να το δείτε να εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν ενδιαφέρεστε να κοιτάξετε. Τα αμερικανικά χρήματα και η ινδική φτώχεια συνδυάζονται για να τροφοδοτήσουν τη γενοκτονική πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Τι τρομερή, αδιανόητη ντροπή.

Οι Παλαιστίνιοι, αντιμετωπίζοντας τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου, έχοντας αφεθεί σχεδόν μόνοι τους ακόμη και από τους συμμάχους τους, έχουν υποφέρει αφάνταστα. Αλλά κέρδισαν αυτόν τον πόλεμο. Οι ίδιοι, οι δημοσιογράφοι τους, οι γιατροί τους, οι ομάδες διάσωσης, οι ποιητές, οι ακαδημαϊκοί, οι εκπρόσωποί τους, ακόμη και τα παιδιά τους, συμπεριφέρθηκαν με θάρρος και αξιοπρέπεια που ενέπνευσε τον υπόλοιπο κόσμο. Η νέα γενιά του δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα η καινούρια γενιά των νέων Εβραίων στις ΗΠΑ, έχουν διαπεράσει την πλύση εγκεφάλου και την προπαγάνδα και έχουν αναγνωρίσει το απαρτχάιντ και τη γενοκτονία ως αυτό που είναι. Οι κυβερνήσεις των πιο ισχυρών χωρών του δυτικού κόσμου έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και κάθε σεβασμό που μπορεί να είχαν. Για άλλη μια φορά. Αλλά τα εκατομμύρια των διαδηλωτών στους δρόμους της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι η ελπίδα για το μέλλον του κόσμου.

Η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη.

Δήλωση της Arundhati Roy στη συνάντηση των εργαζομένων ενάντια στο Απαρτχάιντ και τη Γενοκτονία στη Γάζα, στη Λέσχη Τύπου, Νέο Δελχί, στις 7 Μαρτίου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ