ολιγαρχία

Ή αυτοί (Μελισσανίδης-Μαρινάκης-Αλαφούζος-Σαββίδης) ή εμείς

Ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά για τα γεγονότα στη Φιλαδέλφεια

Στην Νέα Φιλαδέλφεια η συζήτηση δεν αφορά την κατασκευή ή όχι ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Αλλά το αν η περιοχή όλη θα μετατραπεί ή όχι σε επιχειρηματικό κέντρο του Μελισσανίδη και των υπηκόων του.
«Τέρμα οι πορείες στην Νέα Φιλαδέλφεια» ούρλιαζε ένας από την ομάδα οπαδών της ΑΕΚ που επιχείρησαν να ματαιώσουν με την βία πολιτική εκδήλωση της Αριστεράς στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης στις 27/4/17.
ΑΕΚ ή ΦΑΠΑ μας πληροφορούν τα σχετικά συνθήματα σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης καθιστώντας απολύτως σαφές ότι στο Μελισσανιδιστάν δεν χωράνε απόψεις που δεν αρέσουν στον υπόδικο επιχειρηματία.

Όπως και τον Μάιο του 2014 έτσι και από τον Φλεβάρη του 2017 επιχειρείται να επιβληθεί ο νόμος της νύχτας στην Νέα Φιλαδέλφεια από τον στρατό του Μελισσανίδη που περιλαμβάνει τα πάντα: φασίστες τύπου Getto, υπαλλήλους των εταιρειών του, άτομα του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και οπαδούς που δεν μπορούν να διακρίνουν την διαφορά του να είσαι φίλαθλος ή πραιτοριανός επιχειρηματιών.
Τον Ιούλη του 2014 μια μαζική ενωτική και δυναμική διαδήλωση της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου είχε βάλει προσωρινό τέρμα στο καθεστώς Παλέρμο που πήγαινε να επιβληθεί. Ταυτόχρονα η καταψήφιση όλων των υποψήφιων δημάρχων που έλεγαν ναι άνευ όρων στα σχέδια του Μελισσανίδη ήταν ένα σαφές μήνυμα για τις διαθέσεις των κατοίκων της περιοχής.

Από τότε όμως αφέθηκαν να περάσουν 3 πολύτιμα χρόνια χωρίς να δοθεί η μάχη που έπρεπε. Τόσο στο πολιτικό επίπεδο ώστε να διαμορφωθεί μια συνεκτική εναλλακτική πρόταση για το θέμα του γηπέδου όσο και στο κινηματικό ώστε να διαμορφωθούν οι όροι και προϋποθέσεις που θα απέτρεπαν την επανεμφάνιση του στρατού του Μελισσανίδη.
Τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να δώσει εκτάσεις και γήπεδα φιλέτα όχι μόνο στον Μελισσανίδη αλλά και στους Αλαφούζο-Γιαννακόπουλο (ΟΑΚΑ – γήπεδο ΠΑΟ-Γουδί), Αγγελόπουλους (γήπεδο μπάσκετ ΣΕΦ) ενώ ο Ι. Σαββίδης απολαμβάνει ήδη τις προνομιακές σχέσεις του με την κυβέρνηση (βλέπε τροπολογία για την ΣΕΚΑΠ). Είναι πλέον προφανές ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και αφορά όλη την Αριστερά, τα εργατικά σωματεία, τα περιβαλλοντικά και αντιφασιστικά κινήματα, τοπικούς φορείς, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις και στέκια/κοινωνικούς χώρους.

Σαν Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά δηλώνουμε παρόν σε κάθε κινητοποίηση και πορεία στην Νέα Φιλαδέλφεια και αλλού που αφορά την κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, την αποτροπή της παράδοσης των πάντων στα νέα ή παλιά επιχειρηματικά τζάκια που επωάζει η κυβέρνηση.
Θεωρούμε σημαντικό ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικών συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς που παρεμβαίνει ενωτικά πάνω στο ζήτημα της Νέας Φιλαδέλφειας. Για μας οι αντιφασίστες και προοδευτικοί οπαδοί της ΑΕΚ είναι κομμάτι του δικού μας κινήματος και δεν τους ταυτίζουμε με τις ορδές του Μελισσανίδη. Πρέπει όμως και οι ίδιοι να πάρουν θέση. Δεν μπορείς να είσαι αριστερός, δημοκράτης ή αντιφασίστας και ταυτόχρονα να υπηρετείς συνειδητά ή ασυνείδητα τις επιδιώξεις του Μελισσανίδη, του Μαρινάκη ή του Αλαφούζου και να ανέχεσαι τους προπηλακισμούς κοινωνικών χώρων, μελών πολιτικών οργανώσεων και την κατάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών σε μια ολόκληρη πόλη.

Στο θέμα του γηπέδου οφείλουμε όλοι μας να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Λέμε «Ναι» σε γήπεδα που σέβονται το περιβάλλον, δεν πειράζουν σπιθαμή γης από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, τον Υμηττό ή το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί. «Ναι» σε γήπεδα που δεν ανατρέπουν τις ζωές των κατοίκων, και δεν φτιάχνονται από μεγαλοεπιχειρηματίες απατεώνες με κρατικό χρήμα και δημόσια γη. «Ναι» σε γήπεδα που ανήκουν στο δημόσιο, που υπηρετούν την λογική του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και φτιάχνονται κατόπιν συνεννόησης, σχεδιασμού και συμφωνίας κράτους, δήμων, τοπικών φορέων, ερασιτεχνικών τμημάτων συλλόγων και ανιδιοτελών οπαδών. «Όχι» σε γήπεδα φέουδα των μεγαλοκαπιταλιστών που τα χρησιμοποιούν με σκοπό το κέρδος και σαν ασπίδα για να καλύψουν τις παρανομίες τους «Όχι» σε γήπεδα που δεν θα ανήκουν στις ομάδες αλλά στους ιδιοκτήτες της Δικέφαλος 1924 Α.Ε., της ΠΑΟ A.E., της ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. κοκ.

Οι «οπαδοί» της ΑΕΚ που υπερασπίζονται το γήπεδο δεν έχουν να απολογηθούν σε εμάς, αλλά στο μέλλον της τοπικής κοινωνίας. Η πρόσδεση και η οικονομική εξάρτηση που θα επιφέρει για την περιοχή μια τέτοιας κλίμακας επενδυτική πρόταση σημαίνει ότι το αν θα υπάρχουν ελεύθεροι δημόσιοι χώροι για να μεγαλώσουν τα παιδιά της περιοχής, αν το γήπεδο θα έχει χώρους για να στεγαστούν οι ακαδημίες, ακόμα και το με ποιους όρους θα ανοίξουν (αν ανοίξουν) θέσεις εργασίας λόγω γηπέδου εξαρτιόνται ΟΛΑ από τις διαθέσεις του Μελισσανίδη. Η ΠΑΕ καμία διάθεση δεν έχει να εξασφαλίσει τα παραπάνω, ούτε έχει φτιαχτεί για αυτό τον σκοπό. Γι’ αυτό για εμάς ακόμα ο τρόπος υπεράσπισης του γηπέδου (οπαδοί να παίζουν το ρόλο ιδιωτικού στρατού του επιχειρηματία) είναι ενδεικτικός για το πώς θα εξελιχτεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Επομένως το ερώτημα που θέτουμε είναι αυτό: Ή με την υπονόμευση της περιοχής και τη μετατροπή της Φιλαδέλφειας σε περιοχή ισχύος Μελισσανίδη ή με την ελεύθερη διαχείριση των δημόσιων χώρων από την τοπική κοινωνία προς ικανοποίηση των αναγκών αλλά και των ελευθεριών της. Γιατί αγαπάμε τον αθλητισμό και αγαπάμε τις ομάδες μας, αλλά πάνω από όλα γιατί αγαπάμε την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, και αγωνιζόμαστε για μια ζωή ολότελα διαφορετική από αυτή που θέλει να μας προσφέρει το σύστημα που ζούμε τα μεγάλα αφεντικά, οι φασίστες και τα πιόνια τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ