Για πιθανή μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ

Γιατί ο Τραμπ επιμένει να λέει ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ;

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Το ενδεχόμενο μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ή/και την αναγνώριση της πόλης σαν πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους εξέταζε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες που άφησε να διαρρεύσει ο Λευκός Οίκος από το βράδυ της Παρασκευής.

Αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση θα αναβληθεί (για μια ακόμη φορά) για διάστημα έξι μηνών, η διαρροή αποτελεί σαφές μήνυμα του Λευκού Οίκου προς τη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Σ.Αραβίας, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ «αποτελεί κόκκινη γραμμή όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους, αλλά και για του Άραβες και τους Χριστιανούς».

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσας – μια κίνηση «ερασιτεχνών» που αποτελεί “ντροπή” για τη διπλωματία όπως έλεγαν ακόμη και ο Νίξον και ο Κίσινγκερ – ισοδυναμεί με αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η διαρροή του Λευκού Οίκου έγινε καθώς το Ισραήλ ξεκινούσε νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών στο εσωτερικό της Συρίας με στόχο κυβερνητικές θέσεις στα προάστια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αλ Τζαζίρα, μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονταν και εγκαταστάσεις μαχητών της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι οποίες τους τελευταίους μήνες συνδράμουν στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας ανακοίνωσε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της χώρας κατάφεραν να αναχαιτίσουν δυο από τους εισερχόμενους πυραύλους.

Οι νίκες του συριακού στρατού απέναντι στο ISIS, με τη συνδρομή δυνάμεων που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, έχουν προκαλέσει πανικό το τελευταίο διάστημα στο Τελ Αβίβ, που χάνει ένα πολύτιμο «σύμμαχο» στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε μια ακόμη έκθεση, αυτή τη φορά από το ισραηλινό Ίδρυμα Πληροφοριών Μέιρ Αμίτ, η οποία έκανε λόγο για «ταύτιση συμφερόντων» μεταξύ του Ισραήλ και του ISIS.

  • Το κείμενο αποτελεί ανανεωμένη μορφή κειμένων που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ την Κυριακή 3/12/2017
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ