Του Άρη Χατζηστεφάνου
Μερικές σκέψεις για την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτών στην Τουρκία.
– Όπως παραδέχθηκε το ΓΕΣ οι στρατιώτες βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες είχαν προχωρήσει σε απόσταση 200 μέτρων από τα ελληνικά σύνορα. Η άποψη ορισμένων εθνικιστών ότι ο αρχηγός γενικού επιτελείου θα έπρεπε να παραιτηθεί γιατί αποδέχθηκε αυτό το γεγονός είναι τόσο φαιδρή όσο και τα υπόλοιπα επιχειρήματα που κατά καιρούς εκφράζουν για εθνικά θέματα.
– Αν δεχθούμε τα επιχειρήματα του Μουζάλα, του Τσίπρα και ολόκληρης της ηγεσίας της ΕΕ, η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα. Αφού είναι για τους μετανάστες και του πρόσφυγες θα είναι και για τους Έλληνες που παραβιάζουν τα σύνορα της Τουρκίας. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εκτός αν πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει ψέμματα όταν χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα.
– Εάν, όπως υποστηρίζουν τουρκικά (και αναπαράγουν γερμανικά) ΜΜΕ οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς νόμους και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και θα πρέπει να απολογηθεί σε διεθνή δικαστήρια. Δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την καταγγελία και προφανώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οι στρατιώτες να βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος κατά λάθος. Έχουμε όμως δεκάδες καταγγελίες διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις – γεγονός που η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει. Πρέπει να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας των στρατιωτών αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις καταγγελίες των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών οργανώσεων του πλανήτη και των Ηνωμένων Εθνών.
– Το γεγονός ότι η Τουρκία, ιστορικά, κινείται πολύ πιο επιθετικά απέναντι στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι και η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί παραβάσεις και παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου – και όπως αποδείχθηκε και των χερσαίων συνόρων. Ως ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη λάμβανα συχνά αναφορές για ελληνικές παραβιάσεις οι οποίες βέβαια δεν μεταδίδονταν ποτέ στην Ελλάδα – όπως και οι ελληνικές καταγγελίες δεν μεταδίδονται ποτέ από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως είχα δείξει μάλιστα με μια πρόχειρη έρευνα στο βιβλίο μου «Τουρκία: Ανατολικά της ΕΕ» το πόσο συχνά μιλούν τα ελληνικά και τα τουρκικά ΜΜΕ για παραβάσεις και παραβιάσεις, συνήθως υπακούν σε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι σε πραγματικά στοιχεία. Πολύ συχνά δηλαδή οι αναφορές στα ΜΜΕ αυξάνονται ή μειώνονται χωρίς να έχει υπάρξει αντίστοιχη αύξηση ή μείωση των επεισοδίων στο Αιγαίο.
– Προφανώς ο Ερντογάν, ως ένας απολυταρχικός ηγέτης με σημαντικά εσωτερικά αλλά και εξωτερικά προβλήματα, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και πρέπει να καταγγείλουμε αυτή του την στάση. Αυτό όμως δεν καθιστά την ελληνική πλευρά αθώα. Όταν σε έχουν πιάσει στα πράσα είναι καλύτερο να ακούς πριν αρχίσεις να φωνάζεις.
– Και κάτι τελευταίο, Ελληνάκο εθνικιστή. Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία έχεις αποδεχθεί να κυβερνούν τη χώρα σου τοποτηρητές του Βερολίνου, οι οποίοι στρογγυλοκάθησαν ακόμη και στο εσωτερικό ελληνικών υπουργείων. Σου έκλεψαν το 25% της παραγωγής της χώρας σου μαζί με τα σημαντικότερα φιλέτα της περιουσίας της (αεροδρόμια λιμάνια, τρένα κτλ), μετέτρεψαν σχεδόν μισό εκατομμύριο από τα καλύτερα εκπαιδευμένα παιδιά σου σε μετανάστες και συνεχίζουν να σε ταπεινώνουν με κάθε δυνατή ευκαιρία. Και, υπό μια έννοια, καλά σου κάνουν γιατί συνεχίζεις να ψηφίζεις τους υπηρέτες τους και τους Κουίσλινγκ που στέλνουν για να σε κυβερνήσουν.
Τώρα απειλήθηκε η τιμή και η ανεξαρτησία σου;