Οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα φαίνεται να επικεντρώνονται στα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν ο Νοτιοαφρικανός επαναστάτης εμφανιζόταν σαν σύμβολο παθητικής αντίστασης και εθνικής συμφιλίωσης. Οι περισσότεροι ξεχνούν ότι με τα σημερινά δεδομένα ο Μαντέλα, που πολέμησε το φιλοναζιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής, θα χαρακτηρίζονταν τρομοκράτης.
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 ο Νέλσον Μαντέλα θα αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη απέναντι στο καθεστώς του λεγόμενου Απαρτχάιντ. Η επίσημη ιστορία θα επιχειρήσει να τον καταχωρήσει στα κιτάπια της σαν έναν ακόμη απόστολο της μη βίας, η πραγματικότητα όμως απέχει μερικές χιλιάδες έτη φωτός.
Ήδη από τη δεκαετία του ’50 τον βρίσκουμε να διαβάζει τα κείμενα του Μαρξ, του Λένιν, αλλά και του Μάο. Το 1961 θα συνεργαστεί με το κομμουνιστικό κόμμα της Νότιας Αφρικής για να δημιουργήσουν μαζί την οργάνωση Umkhonto we Sizwe – ουσιαστικά το στρατιωτικό σκέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Η οργάνωση χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από το καθεστώς της Νότιας Αφρικής, αλλά και από τις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ρωτούσαν τον Νέλσον Μαντέλα γιατί κατέφευγε στη βία ενώ δήλωνε μαθητής του Μαχάτμα Γκάντι, αυτός έλεγε τις παρακάτω κουβέντες: «Πιστεύαμε ότι χωρίς βία δεν υπάρχει δρόμος για την επιτυχία του λαού της Αφρικής απέναντι στην κυριαρχία των λευκών. Μας είχαν αποκλείσει όλες τις νόμιμες μορφές έκφρασης με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Βρεθήκαμε σε μια θέση όπου έπρεπε είτε να αποδεχθούμε μια διαρκή κατάσταση υποταγής ή να αμφισβητήσουμε την κυβέρνηση. Αποφασίσαμε λοιπόν να αμφισβητήσουμε το νόμο».
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ίδιος ο Μαντέλα θα αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν του, αλλά και από την πρώην σύζυγό του Γουίνι Μαντέλα, όταν αυτή θέλησε να συνεχίσει τη δράση της στην πιο μαχητική παράδοση του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ.
Αν θέλουμε όμως σήμερα να τιμούμε τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα θα πρέπει να θυμόμαστε τα χρόνια της ζωής του που καθόρισαν την πολιτική του σταδιοδρομία και όχι αυτά που ορισμένοι θέλουν να επιβάλουν στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας.
Ακούστε εδώ το ραδιοφωνικό αφιέρωμα του Info-war στην πολιτική ιστορία του Μαντέλα αλλά και τα τραγούδια που γράφτηκαν για τη μάχη του απέναντι στο φιλοναζιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ.