Γκάντι

Βία είναι…

Μια συλλογή σκέψεων για τη βία. Για τις ημέρες που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι κομιστές της απόλυτης αλήθειας για τη φύση του ανθρώπου, την αξιοπρέπεια και την επανάσταση .

«Γιατί θαυμάζουμε όλους τους ανθρώπους που αντιστέκονται; Όλοι μας οι ήρωες ήταν ήρωες που αντιστάθηκαν απέναντι σε καθεστώτα αυθαιρεσίας και παρεβίασαν βεβαίως, νομικιστικά κοιταγμένο, κάποιο νόμο. Μα πολεμάνε ένα καθεστώς που έχει καθιερώσει τη βία. Πώς αλλιώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το καθεστώς; Βεβαίως και με μέσα που μπορεί να συνιστούν βία αλλά δεν είναι πρωτογενής αυτή η βία. Είναι άμυνα».
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης

Ο τρόπος παραγωγής είναι μια νόμιμη βία.
Η εξουσία είναι μια νόμιμη βία.
Η αστυνομία είναι μια νόμιμη βία.
Η φυλακή είναι μια νόμιμη βία.
Η δικαιοσύνη είναι μια νόμιμη βία.
Η ανεργία είναι μια νόμιμη βία.
Το Ταμείο ανεργίας είναι μια νόμιμη βία.
Η κερδοσκοπία είναι μια νόμιμη βία.
Το χρηματιστήριο είναι μια νόμιμη βία.
Οι τράπεζες είναι μια νόμιμη βία.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια νόμιμη βία.
Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια νόμιμη βία.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια νόμιμη βία.
Κι όσο αυτή η νόμιμη βία θα ονομάζεται δικαιοσύνη, τόσο η δικαιοσύνη των νέων θα ονομάζεται βία.
Ρούσοος Βρανάς

Όταν η μοναδική επιλογή είναι ανάμεσα στη δειλία και τη βία, θα προτείνω τη βία. Προτιμώ να χρησιμοποιήσω όπλα για να υπερασπιστώ την τιμή μου από το να παραμείνω απαθής θεατής της ατιμίας.
Μαχάτμα Γκάντι

Πιστεύαμε ότι χωρίς βία δεν υπάρχει δρόμος για την επιτυχία του λαού της Αφρικής απέναντι στην κυριαρχία των λευκών… Όλες οι νόμιμες μορφής έκφρασης της αντίθεσής μας είχαν κλείσει με ειδικές νομοθεσίες και βρεθήκαμε σε μια θέση όπου έπρεπε είτε να αποδεχθούμε μια διαρκή κατάσταση υποταγής ή να αμφισβητήσουμε την κυβέρνηση. Αποφασίσαμε να αμφισβητήσουμε το νόμο.
Νέλσον Μαντέλα

Αυτοί που καθιστούν την ειρηνική επανάσταση αδύνατη κάνουν τη βίαιη επανάσταση αναπόδραστη.
JFK

Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο σφετεριστής της εξουσίας είναι αφέντης μόνο για όσο διάστημα είναι ισχυρότερος και μόλις γίνει δυνατό να εκδιωχθεί δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί για τη βία. Η εξέγερση είναι το ίδιο νόμιμη… Η βία και μόνο τον στήριζε, η βία και μόνο τον ανατρέπει.
Ζαν Ζακ Ρουσσώ

Διόρθωση: Στην αρχική εκδοχή του κειμένου αναφέραμε ότι τη φράση «Αυτοί που καθιστούν την ειρηνική επανάσταση αδύνατη κάνουν τη βίαιη επανάσταση αναπόδραστη» την είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στην πραγματικότητα την είχε πει πρώτος ο Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι και αργότερα την επανέλαβε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποδίδοντάς την στον πρώτο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ