Γαλλία

Γαλλία: Έξι μήνες φυλακή για μια ανάρτηση στο Facebook

Πηγή: wsws.org
Ποινή φυλάκισης έξι μηνών χωρίς αναστολή επέβαλε το δικαστήριο της γαλλικής πόλης Narbonne στον 28χρονο Hedi Martin στις 8 Ιανουαρίου, εξαιτίας μιας ανάρτησης στο Facebook, με την οποία καλούσε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων να προχωρήσει σε αποκλεισμό των διυλιστηρίων στην περιοχή Port-la-Nouvelle.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση στο Facebook -το πρωί της 3ης Ιανουαρίου- η αστυνομία συνέλαβε τον Martin. Από τις δηλώσεις της εισαγγελέα και του δικαστή κατά την ακρόαση, προκύπτει σαφώς ότι σκοπός της φυλάκισης είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικά καλέσματα σε διαμαρτυρίες.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απεφάνθη ότι ο Martin έχει «σαφώς κακή φήμη», κρίνοντας από τα video που είχε ανεβάσει στο λογαριασμό του στο Facebook με στιγμιότυπα από διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων στην περιοχή. Επίσης σχολίασε ότι ο Martin είχε παραιτηθεί από τη δουλειά του σε σοκολατοβιομηχανία (με σύμβαση ορισμένου χρόνου), με σκοπό «να ξοδεύει 4-7 ώρες τη μέρα» σε διαμαρτυρίες. Στην αίθουσα του δικαστηρίου αναγνώστηκαν αναρτήσεις του Martin στο Facebook που έδειχναν ότι βρισκόταν κοντά στο κίνημα.

Η εισαγγελέας είχε αρχικά προτείνει ακόμη πιο σκληρή ποινή, με διετή φυλάκιση και απαγόρευση συμμετοχής σε δημόσιες διαμαρτυρίες για τρία χρόνια, αλλά την απέσυρε παραδεχόμενη ότι ο Martin δεν είχε συμμετάσχει σε πράξεις βίας. «Δεν κατηγορείται γιατί διέπραξε κάτι (άσκηση βίας ή καταστροφή δημόσιας περιουσίας), αλλά γιατί συμμετείχε σε ένα βίαιο κίνημα», σχολίασε.

Τα επιχειρήματα αυτά είναι αντίθετα στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη φυλακή δεκάδες χιλιάδες άτομα που έχουν συμμετάσχει στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Η γαλλική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει μεθόδους καταστολής κατά των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, που παραπέμπουν σε αστυνομικό κράτος.

Το info-war.gr είχε ταξιδέψει στη Γαλλία για να εξετάσει πώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα χρησιμοποιείται εναντίον του εργατικού κινήματος.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ