ΝΑΤΟ πανεπιστήμια έρευνα

Φρένο σε έρευνες του Πολυτεχνείου Αθήνας για το ΝΑΤΟ ζητούν οι υποψήφιοι διδάκτορες

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Υποψηφίων Διδακτόρων ΕΜΠ ζητά την άμεση απεμπλοκή του ΕΜΠ/ΕΠΙΣΕΥ από τα προγράμματα ANDROMEDA, SIRIUS, PREVISION, ICRS, INGENIOUS:

H κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του ν. Γαβρόγλου, συνεχίζει και εμβαθύνει την εμπορευματοποίηση της παιδείας και της έρευνας προς πάσα κατεύθυνση με σκοπό τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα εξυπηρετεί καλύτερα την ελεύθερη αγορά. Δεν είναι τυχαίο πως από τις πρώτες κιόλας μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ήταν η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων, οριστικοποιώντας και με τη βούλα την κατεύθυνση για έρευνα πιστή στις επιταγές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και του εγχώριου κεφαλαίου. Παράλληλα, το εγχώριο κεφάλαιο μέσω του ΣΕΒ, διατείνεται ότι η εισαγωγή των λεγόμενων «Βιομηχανικών Διδακτορικών Διατριβών» θα αποτελέσει το κλειδί στην αξιοποίηση της «επιστημονικής αριστείας», η οποία μέχρι σήμερα λόγω της αδυναμίας της να συνδεθεί με τις λειτουργικές ανάγκες της αγοράς «δεν αποτελεί σημαίνοντα αναπτυξιακό παράγοντα».

Τι έρευνα όμως διεξάγεται στο ΕΜΠ;

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η διοίκηση του ΕΜΠ αναγκάστηκε να σταματήσει το ερευνητικό πρόγραμμα RANGER, κάτω από την πίεση φοιτητών, εργαζομένων, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το RANGER, το οποίο λειτουργούσε στα πλαίσια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, εξελισσόταν σε συνεργασία και για λογαριασμό των δολοφονικών μηχανών του ΝΑΤΟ και της FRONTEX και είχε ως στόχο την παρακολούθηση της κυκλοφορίας μικρών σκαφών για επιχειρήσεις καταστολής στα θαλάσσια σύνορα ενάντια στα σαπιοκάραβα και τις βάρκες που μεταφέρουν τους ανεπιθύμητους για το κεφάλαιο μετανάστες και πρόσφυγες, που είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Σταμάτησε όντως το Ranger; ́Η κάποιοι προσπαθούν να το επαναφέρουν μεταμφιεσμένο;

Από τα Radar στο Data Transfer.

Τον Σεπτέμβρη του 2019, η ίδια ομάδα (I-SENSE/ΕΠΙΣΕΥ) εμφανίζει νέο ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα ANDROMEDA, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την ίδια πηγή (ΕΕ-Horizon 2020) και έχει παρόμοιους συνεργάτες με το Ranger (Υπουργείο Ναυτιλίας, εταιρείες υπηρεσιών ασφάλειας, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας – Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ και το Υπουργείο Μεταφορών και Ναυτιλίας του Μαυροβουνίου). Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι η ομοιότητα των στόχων και του πεδίου εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος με το Ranger: Το έργο στοχεύει στη διεύρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τομέων όπως του ελέγχου συνόρων, της επιβολής του νόμου και της άμυνας (πλαίσιο CISE), για την εποπτεία χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων/συνόρων. Επίσης, στα πλαίσια του έργου προβλέπονται δοκιμές μεγάλης χρονικής διάρκειας στα ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο θεωρείται «ερευνητική επέκταση του Ranger»!

Από ότι φαίνεται η ανάγκη το ΕΜΠ να ερευνά για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ είναι τόσο μεγάλη, που το Ranger ξανάρχεται από την πίσω πόρτα! Όμως η διαχείριση των προσφυγικών ροών απαιτεί την ύπαρξη μηχανισμού διαλογής (για όσους δεν πνιγούν) και συστηματικής διανομής τους ανάλογα με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς. Έτσι, η Κομισιόν χρηματοδοτεί με 2.5 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα SIRIUS στο οποίο συμμετέχει και ο τομέας ΑΚΕΔ της ΣΕΜΦΕ. Το SIRIUS έχει σαν βασικό στόχο «την παροχή συστηματικών αποδείξεων για μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μετά το 2014, ειδικά για γυναίκες και νεαρούς, για τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας και πιο γενικά την κοινωνική ένταξη». Παρόλο που στους σκοπούς του SIRIUS διαφημίζεται η χρήση σύγχρονων τεχνικών, η μεθοδολογία είναι παλιά, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης παρέχουν φτηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο κάποιος μπορεί να διαλέγει και να κατανέμει αποδοτικά. Τελικά στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ μάλλον η εργασία είναι αυτή που «απελευθερώνει»!

Και στο φακέλωμα μεγάλης κλίμακας.

Στον ίδιο ερευνητικό φορέα του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα έργο, με προϋπολογισμό 8 εκατομμυρίων ευρώ και πάλι με ευρωπαϊκούς πόρους του Horizon 2020. Το PREVISION αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν από τις «αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου», ώστε να τους παρέχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν ετερογενείς ροές δεδομένων μεγάλης κλίμακας (Big Data) για «την αξιολόγηση απειλών», «την καταπολέμηση τρομοκρατίας», για «την κατανόηση και εμπόδιση τρομοκρατικών ιδεών και πιστεύω» και «τη στήριξη πολιτικών εξωτερικής ασφάλειας ΕΕ», «μέσω της αποτροπής συγκρούσεων και οικοδόμησης ειρήνης». Επιπλέον, το έργο κάνει λόγο για «πρόβλεψη αφύσικων και αποκλινουσών συμπεριφορών και κινδύνων ριζοσπαστικοποίησης». Ρίχνοντας μια ματιά στον τρόπο που θα επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης, για ένα μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονικό φακέλωμα που θα περιλαμβάνει την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από συστήματα CCTV και βίντεο, από χρηματο-οικονομικά δεδομένα και δεδομένα κυκλοφορίας. Και εδώ οι συνεργάτες στο πρόγραμμα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους πραγματικούς στόχους του έργου: η Europol και δέκα υπηρεσίες καταστολής, μεταξύ των οποίων αυτές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Β. Ιρλανδίας, της Γαλλίας, κλπ. Στην πραγματικότητα, ασυνήθιστες και αποκλίνουσες συμπεριφορές με βάση το τι θεωρείται κανονικότητα από το ίδιο το σύστημα, μπορεί να θεωρηθούν τα κοινωνικά κινήματα και οι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Από την άλλη η ίδια η έννοια της «τρομοκρατίας» δεν είναι σαφώς καθορισμένη. Στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας έχουν συμβεί ιστορικά μεγάλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπως η εισβολή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, ή πιο πρόσφατα στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Στην Ελλάδα με τον τρομονόμο, έχουν επιβληθεί βαρύτατες ποινές που μετά από χρόνια φυλάκισης ο κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Το συγκεκριμένο έργο ενισχύει τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος παρακολούθησης των πάντων στο οποίο ότι αποκλίνει από την «κανονικότητα» του καπιταλιστικού συστήματος και του αστικού κράτους θα τσακίζεται.

Σε αυτό το πνεύμα, έρχεται να προστεθεί και το έργο ICRS (Interconnection of European Criminal Records Systems), πάλι του ίδιου φορέα (ΕΠΙΣΕΥ) και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, που έχει στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδου για την προσαρμογή του υφιστάμενου Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επικοινωνία με τα αντίστοιχα συστήματα άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Αντίστοιχα, το ερευνητικό έργο του ΕΠΙΣΕΥ INGENIOUS έχει στόχο τη δημιουργία σύγχρονων εργαλείων και εξοπλισμών για τα σώματα που επεμβαίνουν πρώτοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (φωτιές, φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές ενέργειες κλπ), δηλαδή σώματα όπως της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, διασωστών κλπ. Με το πρόγραμμα αναπτύσσονται εργαλεία όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα παρακολούθησης για εντοπισμό πιθανών απειλών. Όσο αθώο και να φαίνεται ένα τέτοιο έργο στην πραγματικότητα κρύβει αρκετούς κινδύνους, καθώς όπως περιγράψαμε και πιο πάνω το τι ορίζεται ως τρομοκρατία είναι ασαφές και υποκειμενικό. Ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους φορείς η Αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας και το Υπουργείο Ασφαλείας της Ισπανίας

Έρευνα για να ματώνουν οι λαοί… Πόλεμος, καταστολή και φακέλωμα πάνε μαζί!

Καθόλου τυχαία δεν κατευθύνεται πακτωλός χρημάτων στα παραπάνω έργα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε πάνω σε δύο πυλώνες (βλ. Συνθήκη Μάαστριχτ): Στην Οικονομική Νομισματική Ένωση και στο «Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης». Σ’ αυτόν υπάγονται: α) οι πολιτικές σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα, το άσυλο και τη μετανάστευση, β) η δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις, γ) η δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και ε) η αστυνομική συνεργασία. Η ΕΕ παρεμβαίνει στους δικαστικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς των κρατών-μελών, εναρμονίζει και ομογενοποιεί το ποινικό δίκαιο στα κράτη-μέλη, διαμορφώνει ενιαίους νομικούς κανόνες στο επίπεδο της καταστολής, με απώτερο στόχο να ενισχύσουν την ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ, την ελεύθερη κυκλοφορία του κεφαλαίου, τη φθηνή, γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών των επιχειρήσεων, αλλά και την αποτελεσματική καταστολή σε βάρος του κοινού εχθρού των ευρωπαϊκών ομίλων που είναι οι λαοί της Ευρώπης.

Η κατασταλτική πολιτική της ΕΕ, το εφιαλτικό οπλοστάσιο φακελώματος που διαμορφώνει είναι αναγκαίο συμπλήρωμα και προϋπόθεση της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής της, όπου τα ευρωενωσιακά όργανα και οι αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση στην εργατική τάξη, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Στο ίδιο πλαίσιο, κεντρική θέση στην κατασταλτική πολιτική της ΕΕ, καταλαμβάνει η πολιτική για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Οι κατευθύνσεις στοχεύουν στην εξασφάλιση φθηνότερου εργατικού δυναμικού χωρίς κανένα εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ επιφυλάσσει καταστολή και διωγμούς προσφύγων και μεταναστών που θεωρούνται πλεονάζοντες, με τον χαρακτηρισμό του «λαθρομετανάστη». Το νήμα που συνδέει τους στόχους των παραπάνω ερευνητικών δεν είναι άλλο από την υπεράσπιση της κυριαρχίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Για όπλα και συστήματα καταστολής και φακελώματος υπάρχουν λεφτά!

Προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι τα εν λόγω έργα χρηματοδοτούνται με πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ, ποσό 5 φορές μεγαλύτερο από όσο χρηματοδοτείται από το κράτος ολόκληρο το ΕΜΠ για έναν χρόνο (3,5 εκατ.). Αυτό δείχνει τις προτεραιότητες της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια. Για να δίνει το κράτος 4 δις ευρώ κάθε χρόνο για Νατοϊκές ανάγκες, το ΕΜΠ, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, λειτουργεί με απίστευτα κενά σε διδακτικό προσωπικό, σε συνθήκες ακραίας υποχρηματοδότησης, με απαρχαιωμένες υποδομές, με ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με την φοιτητική μέριμνα να εξαϋλώνεται χρόνο με τον χρόνο και την ελαστική εργασία να κυριαρχεί. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα εξαρτάται από το πόσα τέτοια προγράμματα «τρέχουν».

Δεν δεχόμαστε να γίνουμε γρανάζι στη μηχανή ΝΑΤΟ- ΕΕ που δολοφονεί και καταστέλλει λαούς!

Δεν δεχόμαστε να γίνεται έρευνα για το ΝΑΤΟ, γιατί δεν ξεχνάμε ότι είναι ιμπεριαλιστική συμμαχία συνυφασμένη με στρατιωτικές επεμβάσεις, πραξικοπήματα, χημικά και πυρηνικά όπλα, διάλυση χωρών, μαζικές δολοφονίες, πρόσφυγες και πνιγμένα παιδιά! Ούτε για τη FRONTEX και την ΕΕ με τις άτυπες και παράνομες επαναπροωθήσεις, τις αναχαιτίσεις εν πλω, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν κινδυνέψει ή να έχουν πνιγεί στο Αιγαίο και όχι μόνο! Δεν δεχόμαστε η έρευνα που είναι αποτέλεσμα του δικού μας κόπου να αξιοποιείται για να μας φακελώνει το κράτος, οι «υπηρεσίες» του και η ΕΕ!

Δεν δεχόμαστε να αξιοποιείται το ΕΜΠ και η δουλειά των ερευνητών του ως όπλο στην φαρέτρα των ιμπεριαλιστών!

Καλούμε όλους τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, το διδακτικό προσωπικό να υψώσουν ανάστημα, να απαιτήσουν η δουλειά τους να μην αξιοποιηθεί για τον πόλεμο, την καταστολή, την αστυνόμευση και το φακέλωμα, με άμεση ή έμμεση συνεργασία με στρατό και αστυνομία! Τους καλούμε να μην γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα! Ως Σύλλογος ΥΔ του ΕΜΠ δίνουμε τη μάχη για να μπλοκάρουμε τη διεξαγωγή τέτοιων προγραμμάτων στο ίδρυμα. Για εμάς, το νήμα που συνδέει τα παραπάνω προγράμματα είναι η υπεράσπιση της κυριαρχίας του καπιταλισμού. Στη δική μας προοπτική, το όραμα και η αποστολή της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι η προσφορά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι ερευνητές, το διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ πρέπει να καταδικάσουν την κυβέρνηση ΝΔ, γιατί ως περήφανος σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ δε διστάζει να προσφέρει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας για την εξυπηρέτηση των αναγκών δολοφόνων και πολεμοκάπηλων, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Δε διστάζει να μας βάζει να ερευνούμε για να καταστέλλουν και να φακελώνουν τους λαούς. Καλούμε όλους τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, το διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ με τη στάση και τον αγώνα τους να καταδικάσουν και τον Νατοϊκό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όλα τα κόμματα που κρύβουν τον δολοφονικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και προσπαθούν να το ξεπλύνουν από το αίμα, την αδικία, την απανθρωπιά, παρουσιάζοντάς το τάχα σαν «παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης για τους λαούς»! Να καταδικάσουν όσους βάζουν στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών τη χώρα μας και τον λαό της!

Απαιτούμε:

• Άμεση απεμπλοκή του ΕΜΠ/ΕΠΙΣΕΥ από τα προγράμματα ANDROMEDA, SIRIUS, PREVISION, ICRS, INGENIOUS.

• Καμία συνέχιση του RANGER με οποιαδήποτε μορφή.

• Να παρθεί ρητή απόφαση από τη Σύγκλητο για μη συμμετοχή του ΕΜΠ (προσωπικό, τακτικός προϋπολογισμός, ΕΛΚΕ, ΕΠΙΣΕΥ και όλων των δομών που λειτουργούν στα πλαίσια του ΕΜΠ) σε έρευνα για σκοπούς του ΝΑΤΟ/ΕΕ ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

• Να παρθεί ρητή απόφαση από τη Σύγκλητο για μη συμμετοχή του ΕΜΠ (προσωπικό, τακτικός προϋπολογισμός, ΕΛΚΕ, ΕΠΙΣΕΥ και όλων των δομών που λειτουργούν στα πλαίσια του ΕΜΠ) σε έρευνα για σκοπούς καταστολής.

• Να δημοσιευθούν άμεσα όλα τα έργα και τα παραδοτέα στα οποία συμμετέχει το ΕΠΙΣΕΥ.

Πηγή: alfavita.gr

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ