ναυαγίου Πύλος συγκάλυψη Λιμενικό έρευνα δημοσιογράφοι συνεντεύξεις καταθέσεις επιζώντες

Ευρωπαϊκό βραβείο σε δημοσιογραφική έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου

Με το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμήθηκε φέτος η κοινή έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, της ελληνικής δημοσιογραφικής ομάδας Solomon μαζί με την ερευνητική ομάδα Forensis, τη βρετανική εφημερίδα the Guardian και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά στις 6 Ιουλίου 2023 με τίτλο «Μπροστά στις κλειστές κάμερες των Αρχών: Πεθαίνοντας στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου», αποτέλεσε την πληρέστερη μέχρι τότε αποτύπωση της πορείας του αλιευτικού σκάφους Adriana μέχρι και τη βύθισή του.

Οι δημοσιογράφοι κατέγραψαν την ευθύνη που είχε το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού να καταγράψει το περιστατικό (κάτι που το ίδιο ισχυρίζεται πως δεν συνέβη) και δημιούργησαν λεπτομερές χρονολόγιο των γεγονότων, διαδραστικό χάρτη της πορείας του αλιευτικού και ένα τρισδιάστατο μοντέλο του. Έπειτα πραγματοποίησαν «δια ζώσης συνεντεύξεις με επιζώντες του ναυαγίου, αξιοποιώντας την οπτική αποτύπωση αυτού του σώματος δεδομένων».

Οι επιζώντες «τοποθέτησαν τον εαυτό τους στο τρισδιάστατο μοντέλο του πλοίου, υπέδειξαν τη διάταξή τους στο κατάστρωμα, και ανακάλεσαν τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν πριν τη βύθιση του Adriana: από τη φερόμενη ρυμούλκηση μέχρι την ανατροπή του».

Οι μαρτυρίες των επιζώντων κατέγραψαν μεταξύ άλλων, επιβίβαση μασκοφόρων ανδρών του ελληνικού Λιμενικού στο αλιευτικό, προσπάθειες ρυμούλκησής του που είναι πολύ πιθανό να οδήγησαν στην ανατροπή του, αλλά και δημιουργία κυμάτων από το σκάφος του Λιμενικού έπειτα από την ανατροπή που έκαναν δυσκολότερη την προσπάθεια των επιζώντων να κρατηθούν στην επιφάνεια.

Tο Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia φέρει το όνομα της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε με έκρηξη βόμβας στις 16 Οκτωβρίου 2017. «Μας τιμά να συνδεόμαστε με τη μνήμη της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, μιας σπουδαίας ερευνητικής δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε για το έργο της να θέσει την εξουσία προ των ευθυνών της», έγραψε σε ανάρτησή του το Solomon και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η αναγνώριση θα βοηθήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη στους επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου και στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους».

Το βραβείο έλαβαν οι: Χριστίνα Βαρβία, Λυδία Εμμανουηλίδου, Katy Fallon, Ebrahem Farooqui, Armin Ghassim, Sebastian Heidelberger, Στέφανος Λεβίδης, Ανδρέας Μάκας, Σταύρος Μαλιχούδης, Ηλιάνα Παπαγγελή, Κορίνα Πετρίδη, Timo Robben, Γεωργία Σκαρτάδου, Sulaiman Tadmory και Γιώργος Χρηστίδης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ