Επίθεση και εισβολή στο τέμενος Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης 4 Απριλίου δυνάμεις του Ισραήλ, τραυματίζοντας δεκάδες και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους που προσεύχονταν για τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.
Δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί του Ισραήλ εισέβαλλαν στους χώρους του τεμένους και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων στους προαύλιους χώρους αλλά και στην αίθουσα προσευχής Κίμπλι, στην οποία βρίσκονταν κλεισμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά για την πραγματοποίηση νυχτερινής προσευχής.
Οι αστυνομικοί έπειτα εισέβαλαν στην αίθουσα Κίμπλι, όπου φαίνονται σε βίντεο να ξυλοκοπούν άγρια τους παρευρισκόμενους, ενώ συνέλαβαν άγνωστο συνολικά αριθμό ατόμων. Σύμφωνα με καταγγελίες έγινε χρήση και μεταλλικών σφαιριδίων με επένδυση από καουτσούκ — τις λεγόμενες «πλαστικές σφαίρες».
Η ισραηλινή αστυνομία έχει εφαρμόσει ιδιότυπους κανονισμούς πρόσβασης στο τέμενος Αλ-Άκσα από την έναρξη του φετινού Ραμαζανιού, περιορίζοντας τη δυνατότητα των Παλαιστίνιων να προσευχηθούν εκεί, ενώ απομακρύνουν κάθε βράδυ μετά τις 21:00 τοπική ώρα τους πιστούς από τους χώρους του τεμένους. Οι αρχές έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει το Ιτικάφ, την ολονύκτια προσευχή εντός των τζαμιών, εκτός από τις δέκα τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού, ενώ εκκενώνουν τους χώρους του τεμένους μετά τη νυχτερινή και ειδικά την πρωινή προσευχή, για να επιτρέψουν την ομαλή πρόσβαση σε Εβραίους έποικους. Μέχρι εχθές όμως, οι εκκενώσεις αυτές γίνονταν ως επί το πλείστον χωρίς ιδιαίτερη χρήση βίας.
Γύρω στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης, όμως, καθώς ένοπλοι αστυνομικοί απομάκρυναν για ακόμα μία φορά πιστούς από τους προαύλιους χώρους του τεμένους, δεκάδες άνθρωποι κλειδώθηκαν στην αίθουσα προσευχών Κίμπλι για να αποφύγουν την εκκένωση. Περίπου μία ώρα αργότερα, οι δυνάμεις του Ισραήλ, έχοντας κόψει το ρεύμα στον χώρο, έσπασαν τα τζάμια της αίθουσας Κίμπλι ρίχνοντας μέσα στον χώρο βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ έπειτα εισέβαλαν ξυλοκοπώντας ανθρώπους που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και συλλαμβάνοντας αδιάκριτα.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι δέχτηκε πολλαπλές ειδοποιήσεις για τραυματίες στον χώρο του τεμένους, όμως δεν της επετράπη η πρόσβαση από τις ισραηλινές αρχές, ενώ ένας από τους τραυματιοφορείς της δέχτηκε επίθεση από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Ο αριθμός των τραυματιών παραμένει άγνωστος, καθώς όπως ενημερώθηκε η Ερυθρά Ημισέληνος εκείνοι «απομακρύνθηκαν» χωρίς να ξέρει από ποιους και πού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παλαιστινιακής Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων οι συλληφθέντες είναι μεταξύ 400 και 500 ατόμων, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για άγριο ξυλοδαρμό των συλληφθέντων.
Σε ανακοίνωσή της, η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για επιχείρηση «απομάκρυνσης ταραχοποιών» από το τέμενος, χωρίς να διευκρινίζει ποιες ακριβώς ήταν οι «ταραχές» που αυτοί προκάλεσαν. Μιλώντας στο Al Jazeera, ο αναπληρωτής διευθυντής του τεμένους Najeh Bkeirat χαρακτήρισε την επιδρομή ως προσχεδιασμένη επίθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο σκοπός ήταν να σταλεί ένα μύνημα στους Παλαιστίνιους πως το Ισραήλ είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του τεμένους και μπορεί να αποφασίζει ποιος και πότε θα μπει σε αυτό. «Τι έκαναν οι άνθρωποι εκεί μέσα πέρα από το να προσεύχονται; Το μόνο που είχαν ήταν χαλιά προσευχής», συμπλήρωσε.
Οι ισραηλινές επιθέσεις στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού έχουν «καθιερωθεί» τα τελευταία χρόνια, καθώς παρόμοιες εικόνες επαναλήφθηκαν το 2021 και το 2022. Το Ραμαζάνι συμπίπτει χρονικά με την ιερή για τους Εβραίους εβδομάδα του Πάσχα που ξεκινά σήμερα Τετάρτη. Οι ισραηλινές αρχές παραβιάζουν συστηματικά διεθνείς συμφωνίες επιτρέποντας την πρόσβαση στο ισλαμικό τέμενος σε Εβραίους εποίκους, θρησκευτικές ομάδες των οποίων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τελετουργική σφαγή ζώων στον χώρο, κάτι που αν συμβεί θα αποτελέσει ευθεία προσβολή των Μουσουλμάνων.
Η επίθεση προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και άλλα σημεία της περιοχής όπως η Ναμπλούς, η Τζενίν και η Ραμάλα, ενώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ με μόνο μία να βρίσκει στόχο προκαλώντας ζημιές σε εργοστάσιο τροφίμων. Τις εκτοξεύσεις ακολούθησαν αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ, χωρίς να αναφέρονται θύματα από τις δύο πλευρές.