Ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό εκτυλίχθηκε το πρωί της Παρασκευής στο τέμενος Αλ-Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με την ισραηλινή αστυνομία να επιτίθεται και να τραυματίζει τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιους.
Οι εικόνες θύμισαν έντονα εκείνες του περσινού Μαΐου, όπου και πάλι η αστυνομία είχε εισβάλει στο τέμενος, στα γεγονότα που οδήγησαν στον 11ήμερο βομβαρδισμό της Γάζας από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 256 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 66 παιδιά. Δέκα τρεις Ισραηλινοί είχαν επίσης σκοτωθεί από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα.
Όπως και τότε, έτσι και σήμερα η εισβολή έγινε την περίοδο του Ραμαζανιού, του ιερότερου μήνα των Μουσουλμάνων, όταν χιλιάδες προσέρχονται στο τέμενος για να προσευχηθούν. Τον Μάιο του 2021 η επίθεση είχε γίνει τη λεγόμενη «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», ημέρα που το Ισραήλ γιορτάζει την κατάληψη της ανατολικής Ιερουσαλήμ στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η ισραηλινή ακροδεξιά σχεδίαζε τότε πορεία μίσους προς το τέμενος. Η σημερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε καθώς στο Ισραήλ ξεκινά η εβδομάδα του Εβραϊκού Πάσχα που κορυφώνεται το επόμενο Σάββατο 23 Απριλίου. Και πάλι, η ισραηλινή ακροδεξιά προπαγανδίζει την πραγματοποίηση επιδρομών στο τέμενος και θυσιών ζώων στους χώρους του, γεγονός που δεν έχει συμβεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε γύρω στις 5:30 το πρωί τοπική ώρα, με βολές πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και βομβίδων κρότου μέσα στο τέμενος και στον περίβολό του. Έπειτα από τέσσερις ώρες επιθέσεων και αφού «καθάρισε» τον περίβολο από προσκυνητές, η αστυνομία εισέβαλε στην κύρια αίθουσα προσευχής Κίμπλι, πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες τους παρευρισκόμενους που αρνούνταν να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του τεμένους, Σεΐχη Ομάρ αλ-Κισουάνι, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν γύρω στους 400 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Οι κατοχικές δυνάμεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν χάος και να επιβάλλουν εαυτούς στο τέμενος», είπε σε τηλεφωνική του δήλωση στο αραβικό Al Jazeera. «Άφησαν το τέμενος σε ερείπια. Αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια επίθεση σε όλους τους ειρηνικούς προσκυνητές. Αυτή ήταν μια βάρβαρη προμελετημένη επίθεση στους προσκυνητές».
Η ισραηλινή αστυνομία ισχυρίζεται ότι «αναγκάστηκε να εισέλθει» στον περίβολο του τεμένους για να διαλύσει ένα «βίαιο» πλήθος που «επιτέθηκε με πέτρες» στο Δυτικό Τείχος, εβραϊκό ιερό χώρο, και για να αποτρέψει «περαιτέρω βία». Αρνείται επίσης ότι εισήλθε στον κυρίως χώρο του τεμένους, κάτι που διαψεύδεται από τα βίντεο του συμβάντος.
Επιπρόσθετα, μαρτυρίες ανταποκριτών όπως η Ναζουάν αλ-Σαμρί του Al Jazeera, έκαναν λόγο για επίθεση «χωρίς πρόσχημα». Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τη συνήθη τους πρακτική δεν επέτρεπαν για ώρα την πρόσβαση στον χώρο σε ιατρικό προσωπικό, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι.
Η επίθεση έρχεται σε μία περίοδο αυξημένων εντάσεων, με καθημερινές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μεμονωμένες επιθέσεις Παλαιστινίων σε Ισραηλινούς με 14 θύματα.
Τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με καταγραφή του Reuters, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον επτά τις τελευταίες τρεις ημέρες. Κάποιοι από τους νεκρούς ήταν δράστες των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών όμως τουλάχιστον δύο, μία άοπλη γυναίκα και ένας δικηγόρος, δεν είχαν καμία σχέση με τις επιθέσεις.
Η κλιμάκωση των εντάσεων προμηνύει νέα αιματοχυσία στην περιοχή, με τις περσινές εικόνες των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα ακόμα νωπές στη μνήμη, και ενώ η κυβέρνηση Μπένετ συνεχίζει την εφαρμογή του απαρτχάιντ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Πηγές: Al Jazeera, Guardian, Middle East Eye, Reuters