Την αντικατάσταση των μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) των οποίων η θητεία έχει λήξει, αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία την Πέμπτη το απόγευμα, μία ημέρα πριν η Αρχή συνεδριάσει για την πιθανή επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για την έλλειψη συνεργασίας της στη διερεύνηση του ζητήματος των παρακολουθήσεων.
Θετικές ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία (14 ψήφοι), έδωσαν και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης (2 ψήφοι), για να υπερψηφιστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης με 16 ψήφους από τα 27 μέλη της Διάσκεψης, πλειοψηφία που δεν καλύπτει τα απαραίτητα από τοο Σύνταγμα 3/5 της σύνθεσης. Όπως τόνισε σε ανάρτησή του για το θέμα ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, πρόκειται για μία «απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας … Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων».
Η αντισυνταγματικότητα της ψηφισθείσας απόφασης δεν έκαμψε τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ώστε να ισχυριστεί με μαθηματικές αλχημείες ότι η απαραίτητη πλειοψηφία καλύφθηκε, ενώ έπειτα από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αρνήθηκε την αναβολή της συνεδρίασης ώστε να ληφθεί γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.
Για να αλλάξουν, όμως, οι ισορροπίες στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ και να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ (μία από τις ελάχιστες δυνατότητες κυρώσεων που έχει στη διάθεσή της η Αρχή), θα έπρεπε τα νέα μέλη της να προλάβουν να διοριστούν πριν τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Όπως και έγινε, με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης άμεσα και να δημοσιεύεται το ίδιο βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φανερώνοντας πόσο πραγματικά βιαστικές ήταν οι διαθέσεις της κυβέρνησης για συγκάλυψη. Όπως σημείωνε και πάλι ο καθηγητής Ξ. Κοντιάδης, «(π)οτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάντα η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και η έκδοση του ΦΕΚ ολοκληρώνονταν 10-15 μέρες μετά την Διάσκεψη των Προέδρων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει προσφερθεί καμία δικαιολογία για την πρωτοφανή σπουδή, την ταχύτητα και την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ που αντικαταστάθηκαν έχει λήξει εδώ και έναν χρόνο. Όμως η αντικατάστασή τους δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα, πιθανότατα διότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία με την κοινοβουλευτική σύνθεση προ των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Μόλις, όμως, απέκτησε η Βουλή την απαραίτητη σύνθεση και, σημαντικότερα, μόλις κατέστη επείγον, η κυβέρνηση έδρασε σε χρόνο-ρεκόρ για να προχωρήσει η περαιτέρω συγκάλυψη ενός καραμπινάτου σκανδάλου.
Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί και να αποσείσει τις κατηγορίες περί «σκιών» για τη διαδικασία, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, «(ο) πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως η δρομολόγηση, εκ μέρους του, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ανακοινώθηκε πριν αποφασίσει η ΑΔΑΕ την επίμαχη σημερινή συνεδρίασή της». Όμως αυτό είναι σαφώς ψευδές, όπως η ίδια η Καθημερινή γνωρίζει (αλλά δεν σημειώνει), καθώς σε προηγούμενο δημοσίευμά της για το θέμα διευκρίνιζε πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ανακοίνωσε τη σύγκληση της Ολομέλειας την προηγούμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου. Αρχικά ήταν προγραμματισμε΄νη να συνεδριάσει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, όμως λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε για σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής Τασούλας, όμως, «ενημέρωσε το βράδυ της Τρίτης ότι συγκαλεί για σήμερα [σ.σ. χθες] Πέμπτη τη διάσκεψη των προέδρων προκειμένου … να αντικατασταθούν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ».
Ακόμα και η αντισυνταγματική πλειοψηφία των 2,9/5, δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χωρίς τις ψήφους της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, που λειτούργησε ως ακροδεξιό(τερο) δεκανίκι σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Σύμφωνα με καταγγελίες, όμως, η στήριξη αυτή του κόμματος Βελόπουλου δεν ήρθε «από το πουθενά», καθώς στην ίδια Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε και η αντικατάσταση μελών του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (με επίσης ληγμένη εδώ και καιρό θητεία).
Η προηγούμενη σύνθεση του ΕΣΡ είχε επιβάλει στον Κυριάκο Βελόπουλο πρόστιμα ύψους 2 εκ. ευρώ, μεταξύ άλλων για ρητορική μίσους και για την προώθηση «κηραλοιφών» που δήθεν καταπολεμούσαν τον κορονοϊό στις τηλεοπτικές του εκπομπές. Μένει να φανεί αν τα πρόστιμα θα ακυρωθούν από τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ, στην οποία ορίστηκαν πρόεδρος η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος, Γιάννης Πολίτης και μέλη, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης και ο για σύντομο διάστημα επικεφαλής του ΑΠΕ-ΜΠΕ έπειτα από την εκλογή Μητσοτάκη το 2019, Ευτύχης Παλλήκαρης.