Καταλονία

Καταλονία: Ο Puigdemont προτείνει αναστολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Καταλανός πρόεδρος Carles Puigdemont, πρότεινε η Καταλονία να μην βιαστεί να προχωρήσει σε μία ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, προκειμένου να πραγματοποιηθούν πρώτα οι απαραίτητοι διάλογοι με τη Μαδρίτη.

Ο Puigdemont τόνισε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου είναι έγκυρα και ότι η Καταλονία διεκδίκησε το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη. Ζήτησε επίσης, από το λαό να αποφύγει τις εντάσεις και να προσπαθήσει για έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και από τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες να μην προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον καταλανικό λαό.

Δυνάμεις της καταλανικής αστυνομίας είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα περιμετρικά του τοπικού κοινοβουλίου, απαγορεύοντας την είσοδο σε κόσμο που συγκεντρώνονταν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο της Καταλονίας να μην προχωρήσει σε “μη αναστρέψιμες κινήσεις και να μην ακολουθήσει ένα δρόμο που δεν έχει επιστροφή με την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας”.

Στο πλευρό της Μαδρίτης (ακόμη και και κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής την ημέρα του δημοψηφίσματος) είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή και η Ε.Ε.

Νωρίτερα η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, είχε ζητήσει να καταβληθούν προσπάθειες για τη αποκλιμάκωση της κρίσης, προκειμένου να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή μέσω πολιτικού διαλόγου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ