Είναι τα στελέχη της ExxonMobil οι πιο κακοί άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Πηγή: juancole.com – Μετάφραση: Παναγιώτα Χαρατσόγλου
Όπως προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα της πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil, οι επιστήμονες που εργάζονται για αυτή είχαν προβλέψει ήδη από το 1982 ότι μέχρι το 2020 τα εκατομμυριοστά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης θα έφταναν τα 410-420 ppm. Φέτος την άνοιξη για πρώτη φορά τα εκατομμυριοστά του διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασαν τα 415 ppm.

Το υπόμνημα αναφέρει:
«Σημαντική αβεβαιότητα υπάρχει σχετικά με τον αντίκτυπο που πιθανώς θα έχει στην κοινωνία αυτή η τάση αύξησης της θερμοκρασίας που ενδέχεται να προκληθεί. Στην περίπτωση της ελάχιστης προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας, αυτή θα μπορούσε να επιδράσει στη γεωργική ανάπτυξη, αλλά και στις βροχοπτώσεις, πράγμα που μπορεί να είναι ωφέλιμο για κάποιες περιοχές και επιβλαβές για άλλες.

»Στην περίπτωση που η θερμοκρασία ανέβει στο ανώτερο προβλεπόμενο επίπεδο, κάποιοι επιστήμονες βλέπουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις, που συμπεριλαμβάνουν πλημμύρες κάποιων μαζών γης κοντά στην ακτή, ως αποτέλεσμα της ανόδου της επιφάνειας της θάλασσας, που οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής».

Eίχαν αντιληφθεί δηλαδή ότι ο τελικός αντίκτυπος αυτής της τεράστιας αύξησης των αερίων που παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα θα έφερνε τεράστιες αλλαγές. Ωστόσο η μεγαλύτερη ζημιά θα φανεί στους αιώνες που έρχονται.

Η εταιρεία έκρυψε αυτά τα υπομνήματα και ξεκίνησε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, που κόστισε πολλά εκατομμύρια δολάρια, για να αμφισβητήσει την ανθρώπινη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή και έτσι να εξασφαλίσει πως η ExxonMobil θα μπορέσει να συνεχίσει να έχει δισεκατομμύρια σε κέρδη πουλώντας βενζίνη.

Οι επιστήμονες πέτυχαν στις προβλέψεις τους. Η ExxonMobil τα κατάφερε. Μπορούν τώρα να είναι περήφανοι για την επιστημονική τους ικανότητα, έτσι;

Όχι. Είναι κακοί. Είναι τα πιο κακά όντα που πάτησαν στη Γη, από την εμφάνιση του Homo Sapiens στη νότια Αφρική περίπου 200.000 χρόνια πριν.

Η ExxonMobil έχει πραγματοποιήσει από μόνη της ένα τεράστιο γαιομορφοποιητικό πείραμα που μπορεί να εκτοπίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την περιοχή τους. Περίπου τα 2/3 από τα 100 εκατομμύρια των Αιγυπτίων ζουν στο Δέλτα του Νείλου, που έχει χαμηλό υψόμετρο και ένα μέρος του θα βυθιστεί μέσα στον αιώνα που διανύουμε. Μετά από κάποια χρόνια το Μπανγκλαντές δεν θα υπάρχει, με αποτέλεσμα 150 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπιστούν.

Αξίζει να υπολογίσει κανείς και την αυξανόμενη καταστροφική τάση των τροπικών καταιγίδων και την αύξηση της οξύτητας στους ωκεανούς που πιθανόν θα σκοτώσει τη μισή θαλάσσια ζωή.

Οι χαρακτήρες στα έργα επιστημονικής φαντασίας που καταστρέφουν ολόκληρο τον πλανήτη είναι σπάνιοι: Ο Darth Vader του Τζωρτζ Λούκας κατέστρεψε έναν πλανήτη στο Star Wars. O Thanatos από τους Avengers εξολόθρευσε τον μισό πληθυσμό της Γης .

Οι διευθυντές της ExxonMobil, όπως ο Lee Raymond ή ο Rex Tillerson και πρόσφατα ο Darren Woods, είναι αρκετά κοινότυποι ως κακοί, όπως θα υποστήριζε και η Χάνα Άρεντ. Πιθανόν δεν ενδιαφέρονται να μιλήσουν για αυτό. Είναι σαν κουρδιστά παιχνίδια που νοιάζονται μόνο για το κέρδος και δεν αλλάζουν κατεύθυνση, πηγαίνοντας προς την καταστροφή.

Αλλά στο πρακτικό επίπεδο της κακίας είναι πολύ χειρότεροι από τον Χίτλερ ή τον Πολ Ποτ ή οποιοδήποτε άλλο που εμμονικά πραγματοποιούσε γενοκτονίες τον προηγούμενο αιώνα. Κατέστρεψαν συνειδητά τον πλανήτη για τα χρήματα (στην περίπτωση του Lee Raymond, για 400 εκατομμύρια δολάρια). Δεκάδες εκατομμύρια θα πεθάνουν για να έχουν αυτοί ιδιωτικά αεροπλάνα και τεράστια σπίτια.

Είναι οι Darth Vaders και οι Thanatos, είναι αυτοί που καταστρέφουν τον πλανήτη. Και έχουν καταφέρει μέσα στην πλεονεξία, την πονηριά και την ανειλικρίνειά τους να γίνουν εντελώς βαρετοί και να μην αξίζουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Αργά ή γρήγορα οι δικαστές θα επιτρέψουν στους πολίτες να μηνύουν την ExxonMobil για την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει. Αυτή τη στιγμή δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό θα αλλάξει.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πέσει ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου από την Ανταρκτική, το οποίο ξαφνικά θα ανεβάσει το επίπεδο της θάλασσας δημιουργώντας ένα τσουνάμι. Ευχόμαστε να μην γίνει, αλλά θα γίνει. Το μόνο ερώτημα είναι το πότε, όπως αναρωτήθηκε και η Exxon το 1982.

Η εταιρεία είναι καταδικασμένη σε μια πρώιμη πτώχευση. Και αν τυχαίνει να είστε μέτοχοι, πάρτε τα χρήματά σας πίσω. Και κάντε πιο οικολογικές επιλογές, όπως η δημόσια συγκοινωνία ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν ήδη στα «σκουπίδια της ιστορίας» και τα ονόματα αυτών που προκάλεσαν το κακό θα βρίσκονται στην μνήμη των ανθρώπων για πάντα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ