Πόσοι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, κρατήθηκαν όμηροι ή εξαφανίστηκαν μέσα στο 2017

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των γυναικών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2017

Σε μια χρονιά όπου σημειώθηκε μείωση των θανάτων δημοσιογράφων εν ώρα εργασίας, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των θανάτων γυναικών που εργάζονται στο χώρο των ΜΜΕ.

Η έκθεση της οργάνωσης Reporters Without Borders καταγράφει το σύνολο των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, κρατήθηκαν όμηροι ή εξαφανίστηκαν μέσα στο 2017.

Η οργάνωση υπολογίζει τα περιστατικά βίας εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων, εργαζόμενων στα ΜΜΕ και δημοσιογράφων–πολιτών, όταν τα περιστατικά αυτά έχουν γίνει κατά την ώρα εργασίας τους ή συνδέονται με τη δουλειά τους.

Συνολικά τον τελευταίο χρόνο δολοφονήθηκαν 65 άτομα, φυλακίστηκαν 326, βρέθηκαν σε ομηρεία 54 και εξαφανίστηκαν δύο.

Δημοσιογράφοι 2017

Δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους

Το 2017, σύμφωνα με την οργάνωση Reporters Without Borders, ήταν η λιγότερο θανατηφόρα χρονιά των τελευταίων 14 ετών για τους δημοσιογράφους και μάλιστα, ο αριθμός των περιστατικών μειώθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2016.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι επιλέγουν να φύγουν από χώρες επικίνδυνες για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όπως είναι η Συρία, η Υεμένη ή η Λιβύη, αλλά και στην λήψη μέτρων ασφαλείας από την πλευρά των οργανισμών ΜΜΕ, έπειτα από υποδείξεις του ΟΗΕ.

Από τους 65 που συνολικά έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2017, το 60% στοχοποιήθηκε και δολοφονήθηκε, ενώ το 40% έχασαν τη ζωή τους από δυστύχημα κατά την ώρα της εργασίας.

Οι περισσότερο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους χώρες εξακολουθούν να είναι εκείνες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, όμως ανάμεσα σε αυτές έχουν πλέον προστεθεί και άλλες που φαινομενικά διανύουν ειρηνική περίοδο. Σχεδόν οι μισές, το 46%, από τις φετινές δολοφονίες δημοσιογράφων έγιναν σε χώρες που δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεξικό, όπου τα περιστατικά ήταν σχεδόν όσα και στη Συρία.

Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2017 διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2016. Οι περισσότερες από αυτές στοχοποιήθηκαν εξ αιτίας κάποιας έρευνάς τους και προτού δολοφονηθούν είχαν δεχθεί απειλές.

 

Δημοσιογράφοι στη φυλακή

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν μέσα στο 2017 αγγίζει συνολικά τους 326 και είναι επίσης μειωμένος σε σχέση με το 2016. Περίπου οι μισοί από αυτούς φυλακίστηκαν σε συνολικά πέντε χώρες: Την Κίνα, που είναι η χώρα με τα περισσότερα περιστατικά, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Βιετνάμ. Οι δημοσιογράφοι δεν φυλακίζονται μόνο για να τιμωρηθούν, αλλά και προς παραδειγματισμό των συναδέλφων τους που πιθανώς θα ενδιαφέρονταν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες αποκαλυπτικές έρευνες, με μια λογική προληπτικής λογοκρισίας.

Δημοσιογράφοι σε ομηρεία

Οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ που βρίσκονται σε ομηρεία έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και στο σύνολό τους βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ το 96% αυτών βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Οι χώρες όπου κρατούνται όμηροι οι δημοσιογράφοι είναι: η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ και η Ουκρανία.

Δημοσιογράφοι που αγνοούνται

Οι δύο δημοσιογράφοι που εξαφανίστηκαν μέσα στο 2017 αγνοούνται ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για τον Samar Abbas, ακτιβιστή και μπλόγκερ, που εξαφανίστηκε στις 7 Ιανουαρίου στο Πακιστάν και τον Utpal Das, που ασχολείται με το πολιτικό ρεπορτάζ και εξαφανίστηκε στις 10 Οκτωβρίου στο Μπαγκλαντές.

Επιμέλεια: Μυρτώ Συμεωνίδου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ