επαναπροωθήσεις βία σύνορα Διεθνής Αμνηστία πρόσφυγες μετανάστες

Διεθνής Αμνηστία: Οι νεκροί της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι θύματα δύο τεράστιων αδικιών

Πηγή: amnesty.gr

Αντιδρώντας στον θάνατο 19 ανθρώπων, πιθανότατα μεταναστριών/-ών και προσφυγισσών/-ύγων, στις 21 και 22 Αυγούστου σε πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή του Έβρου, στη Βόρεια Ελλάδα, η Adriana Tidona, ερευνήτρια μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Οι 19 άνθρωποι που πέθαναν από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να είναι θύματα δύο τεράστιων αδικιών της εποχής μας. Από τη μία πλευρά, η καταστροφική κλιματική αλλαγή, την οποία οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν και η οποία επιδεινώνει το μέγεθος των πυρκαγιών παγκοσμίως, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές περιόδους πυρκαγιών. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για ανθρώπους που μετακινούνται και η επιμονή των πολιτικών διαχείρισης της μετανάστευσης να βασίζονται στον φυλετικό αποκλεισμό και τη θανατηφόρα αποτροπή, συμπεριλαμβανομένης της ρατσιστικής βίας στα σύνορα».

«Αν και δεν είναι γνωστή η ταυτότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις πυρκαγιές, φαίνεται πιθανό ότι ήταν μετανάστριες/-άστες και προσφύγισσες/-όσφυγες που είχαν περάσει πρόσφατα τα σύνορα προς την Ελλάδα. Λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, οι μετανάστριες/-άστες και οι προσφύγισσες/-όσφυγες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα χερσαία σύνορα στην περιοχή του Έβρου για να περάσουν παράτυπα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Οι αρχές εκεί απαντούν συστηματικά με παράνομες εξαναγκαστικές επιστροφές στα σύνορα, άρνηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου και βία.

«Οι πυρκαγιές τροφοδότησαν τη ρατσιστική ρητορική και τις καταχρήσεις κατά των μεταναστριών/-ών και των προσφυγισσών/-ύγων. Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Παράσχος Χρήστου Παπαδάκης, ένας υπερεθνικιστής Έλληνας βουλευτής, χρησιμοποίησε ρατσιστική γλώσσα για να ισχυριστεί ότι οι φωτιές προκλήθηκαν από μετανάστες και πρόσφυγες. Ένας ιδιώτης συνελήφθη, αφού απήγαγε ομάδα μεταναστών και προσφύγων με το όχημά του και παρακίνησε και άλλους να κάνουν το ίδιο, ανεβάζοντας βίντεο με τις πράξεις του στο διαδίκτυο».

«Η ΜΚΟ Alarm Phone ανέφερε ότι εκατοντάδες προσφύγισσες, πρόσφυγες και μετανάστριες/-άστες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε διάφορες περιοχές του Έβρου όσο στην περιοχή φούντωναν οι πυρκαγιές. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να απομακρύνουν επειγόντως όσες και όσους έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή του Έβρου και δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια λόγω των πυρκαγιών, καθώς και να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες, οι προσφύγισσες και οι μετανάστριες/-άστες που έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο και δεν θα επιστρέφονται παράνομα και εξαναγκαστικά στα σύνορα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταδικάσουν δημόσια και να διερευνήσουν κάθε πράξη ρατσιστικής βίας ή λόγου ή υποκίνησης σε τέτοιες συμπεριφορές, μεταξύ άλλων και από την πλευρά πολιτικών».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ