νεκρός Σύριος από ελληνικά πυρά

Ξένοι δημοσιογράφοι επιμένουν για νεκρό Σύριο και πολλούς τραυματίες στα σύνορα

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για την ύπαρξη ενός νεκρού από ελληνικά πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενώ ξένοι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν συνεχώς νέα στοιχεία και καταγράφουν πυροβολισμούς από άγνωστη κατεύθυνση.

Η πληροφορία ξεκίνησε να διαδίδεται τη Δευτέρα και μιλούσε για τον πυροβολισμό Σύριου πρόσφυγα από τις ελληνικές αρχές, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως να προσφέρει αποδείξεις των λόγων της, ενώ η πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ φαίνεται να αγνοεί το γεγονός.

Τα νεότερα στοιχεία για το συμβάν υπάρχουν χάρη στο ρεπορτάζ της Jenan Moussa, του Αραβικού δικτύου Al-Aan TV, και του Paraic O’Brien, ρεπόρτερ του Βρετανικού Channel 4, αμφότεροι ευρισκόμενοι στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Η Moussa δημοσίευσε τη Δευτέρα στο Twitter δύο βίντεο αγνώστου πηγής που δείχνουν έναν πυροβολημένο άνθρωπο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, πρόκειται για τον 22χρονο Mohammad alArab από το Αλέππο της Συρίας.

Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι μίλησε με την οικογένεια του alArab, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο 22χρονος, που είχε φύγει από τη Συρία πριν από πέντε χρόνια, σκοτώθηκε από πυρά Ελλήνων συνοριοφυλάκων.

Το δεύτερο βίντεο που δημοσίευσε η Moussa δείχνει έναν νεκρό να μεταφέρεται από βάρκα στην ξηρά, κάτι που προκαλεί την υπόθεση ότι ο 22χρονος πυροβολήθηκε στην ελληνική πλευρά ή καθώς προσπαθούσε να περάσει το ποτάμι, και μεταφέρθηκε από τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν μαζί του πίσω στην τουρκική όχθη του Έβρου. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες)

Η ελληνική κυβέρνηση δια του λογαριασμού στο Twitter του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα διέψευσε το συμβάν ως «fake news» της Τουρκίας, χωρίς όμως να προσφέρει το παραμικρό στοιχείο που να αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό.

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε στο ίδιο μέσο η Jenan Moussa, λέγοντάς του, «Είναι σύνηθες να απορρίπτεται κάθε ανεπιθύμητη ιστορία ως ψεύτικη είδηση. Αυτή δεν είναι μια ψεύτικη είδηση», προσφέροντας επιπλέον μια φωτογραφία φερέτρου και την πληροφορία ότι στη σωρό του 22χρονου έχει γίνει αυτοψία από τις τουρκικές αρχές.

Ο Paraic O’Brien του Channel 4, ακολούθησε το ρεπορτάζ της Moussa και μίλησε με άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του alArab. O μάρτυρας ισχυρίστηκε πως οι Έλληνες αστυνομικοί ξεκίνησαν πυροβολώντας στον αέρα, αλλά έπειτα χαμήλωσαν τη στόχευσή τους και ο alArab χτυπήθηκε στον λαιμό και κατέρρευσε.

Ένα άλλο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον ανταποκριτή του The Economist στην Τουρκία, Piotr Zalewski, φέρεται να δείχνει νέο σημερινό συμβάν όπου, σύμφωνα με την πηγή του δημοσιογράφου, Έλληνες συνοριοφύλακες άνοιξαν εκ νέου πυρ εναντίον ομάδας προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό άγνωστου αριθμού ατόμων.

Σχετικό βίντεο παρουσιάζει και ο ανταποκριτής του Sky News Μαρκ Στόουν με τραυματισμένους πρόσφυγες και (όπως αναφέρει ο ίδιος) έναν νεκρό. Ο Στόουν μεταφέρει πληροφορίες από επίσημη ανακοίνωση του κυβερνήτη της Αδριανούπολης όπου καταγράφονται οι τραυματίες.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει την διάψευση Πέτσα και θέτει το ερώτημα ότι εάν οι πυροβολισμοί δεν προέρχονται από τις ελληνικές αρχές μήπως προέρχονται από ελληνικές ομάδες ενόπλων, τις οποίες όπως λέει έχουν δει οι δημοσιογράφοι στην περιοχή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ