Ευρώπη-φρούριο

Η ΕΕ στη γραμμή Όρμπαν, Κουρτς και Σαλβίνι για τους μετανάστες — του Γιώργου Παυλόπουλου

Σε εχθρικό έδαφος, γεμάτο νάρκες και στρατόπεδα συγκέντρωσης από το πρώτο βήμα, επιχειρείται να μετατραπεί μια για πάντα η Ευρώπη, με βάση τη «νέα» πρόταση για τη μετανάστευση και το άσυλο που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν. Μια πρόταση η οποία δηλώνει, πρακτικά, την πλήρη μετατόπιση προς τις θέσεις των πιο αντιδραστικών, ρατσιστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων – όπως του Όρμπαν στην Ουγγαρία και του Κουρτς στην Αυστρία ή του Σαλβίνι στη γειτονική Ιταλία. Μια πρόταση που έρχεται να συμπληρώσει την απάνθρωπη συμφωνία του 2016 με την Τουρκία και τις αντίστοιχες που έχουν υπογραφεί και με άλλες χώρες της περιοχής.

Η επίκληση της «υποχρεωτικής» και ταυτόχρονα «ευέλικτης» αλληλεγγύης θα μπορούσε να προκαλέσει τόνους ειρωνικών σχολίων, εάν δεν ήταν τόσο προκλητική και εξοργιστική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με βάση τα προτεινόμενα, δίνεται η δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών που δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός τους να επιδείξουν την «αλληλεγγύη» τους συμβάλλοντας στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης!

Ούτε λόγος, φυσικά, δεν γίνεται για ελάχιστο αριθμό ανθρώπων που θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχεται κάθε κράτος στο έδαφός του, καθώς κάτι τέτοιο δεν συναντούσε μόνο την κατηγορηματική άρνηση των «σκληρών», αλλά και του Βερολίνου, που δήθεν μας έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό του την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι θα ανοίξει τις πόρτες για 1.553 πρόσφυγες από τη Μόρια.

Πλέον, ουδείς αμφιβάλει ότι η αρχή που υιοθετήθηκε είναι η εξής: Ας πάνε όπου θέλουν, αρκεί να μην έρθουν σε εμάς. Εκτός, βεβαίως, από αυτούς που θα επιλέξουμε εμείς, ώστε να κλείσουν τις τρύπες στην οικονομία και να μας προμηθεύσουν με φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι άλλοι, όσοι κινδυνεύουν από πολέμους, επιδημίες, φτώχεια και κλιματική αλλαγή, ας πάνε να πνιγούν – μεταφορικά και κυριολεκτικά!

Ο τόνος είναι προφανές ότι δίνεται στην οικοδόμηση μιας «Ευρώπης-φρουρίου» και στις ταχείς και μαζικές απελάσεις. Για τον λόγο αυτό θεσπίζεται ένα γρήγορο πρώτο «face control» για όσους φτάνουν στις ακτές, βάσει του οποίου θα κατατάσσονται σε διαφορετικές ομάδες. Για τον ίδιο λόγο η Κομισιόν προτείνει η ΕΕ να δεσμευτεί ότι θα φτιάξει πολλές κλειστές Μόριες, όπου θα γίνεται η διαλογή – τα σύγχρονα νησιά Έλις για τους κολασμένους της εποχής μας.

Για τον ίδιο, επίσης, λόγο προτείνεται να ενισχυθεί σημαντικά η φύλαξη των συνόρων, ώστε να είναι αδιαπέραστα από αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα δεινά που έχουν προκαλέσει οι καπιταλιστές και ιμπεριαλιστές του πλανήτη – μαζί και η ΕΕ!

Γιώργος Παυλόπουλος

Πηγή: ΠΡΙΝ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ