ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Σύμφωνα με το in.gr που επικαλείται πηγές της Κουμουνδούρου η συνάντηση με το AIPAC ακυρώθηκε.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να επισκεφθεί τα γραφεία του AIPAC, του σημαντικότερου και πιο αντιδραστικού ισραηλινού λόμπι στην Ουάσινγκτον.
To AIPAC αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαρκή ροή αμερικανικών κεφαλαίων και οπλικών συστημάτων που επιτρέπουν στον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τις μαζικές σφαγές αμάχων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.
Το AIPAC δημιουργήθηκε το 1953 με αρχικό στόχο να κάμψει τις διεθνείς αντιδράσεις από τη λεγόμενη σφαγή της Κιμπίγια, στην οποία ο ισραηλινός στρατός, υπό τις εντολές του Αριέλ Σαρόν, εκτέλεσε εν ψυχρώ περίπου 70 Παλαιστίνιους. Έκτοτε έχει μετατραπεί σε εργαλείο ανοιχτού εκβιασμού όσων ασκούν κριτική στο Ισραήλ.
Βασικό χαρακτηριστικό του AIPAC είναι η δυνατότητα του να επιχορηγεί (βλέπε εξαγοράζει) Αμερικανούς πολιτικούς προσφέροντας εκατομμύρια δολάρια. Προκειμένου να παρακάμψει τους περιορισμούς της Αμερικανικής νομοθεσίας, οι χορηγίες δεν γίνονται απευθείας από την οργάνωση αλλά μέσω των μελών της. Πολιτικοί όπως ο Μπομπ Μενέντεζ, που σήμερα κατηγορείται για δωροδοκία από ξένες κυβερνήσεις, έλαβε ένα εκατομμύριο δολάρια μόνο για το 2024. Όπως είχε καταγγείλει η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ το λόμπι είχε επιχειρήσει να την προσεγγίσει προσφέροντάς της 100.000 δολάρια τα οποία η ίδια αρνήθηκε να λάβει χαρακτηρίζοντας το AIPAC σαν «εξτρεμιστική οργάνωση».
Το AIPAC βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με την πιο προοδευτική πτέρυγα του δημοκρατικού κόμματος που καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα. Τα γραφεία του λόμπι στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη αποτελούν διαρκή στόχο διαδηλωτών που κατηγορούν την οργάνωση
Οι στενές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το AIPAC ξεκίνησαν επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα, όταν ο Έλληνας πολιτικός (ο μόνος που έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ) έστειλε σε συνέδριο του λόμπι τον τότε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παπά.
Την ιστορία του AIPAC και το ρόλο του στη συνέχιση της γενοκτονίας στη Γάζα θα εξετάσουμε στο επόμενο ραδιοφωνικό INFOWAR