χαβάη μάουι πυρκαγιά τυφώνας

Χαβάη: Τουλάχιστον 36 νεκροί σε πυρκαγιά που τροφοδοτήθηκε από τυφώνα

Μια μεγάλη πυρκαγιά στο νησί Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο του αρχιπελάγους της Χαβάης, προκάλεσε 36 νεκρούς και ανάγκασε χιλιάδες να αφήσουν τα σπίτια τους την Τρίτη 8 Αυγούστου. Η πυρκαγιά που διέσχισε τα δυτικά τμήματα του νησιού των περίπου 160.000 κατοίκων, τροφοδοτήθηκε με ισχυρούς ανέμους από τον τυφώνα Ντόρα που περνά νοτίως του αρχιπελάγους.

Οι φλόγες της πυρκαγιάς έφτασαν πολύ γρήγορα σε κατοικημένες περιοχές, υποβοηθούμενες από ριπές ανέμων που έφταναν και τα 110 χλμ/ώρα. Κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να πηδήξουν στη θάλασσα για να γλυτώσουν, ιδιαίτερα στην τουριστική πόλη Λαχάινα των περίπου 9.000 κατοίκων, που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την πυρκαγιά. Άλλοι κατάφεραν να περάσουν με τα αυτοκίνητά τους σχεδόν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες. (ΠΡΟΣΟΧΗ: σκληρές εικόνες στο παρακάτω βίντεο)

Οι αρχές έχουν απομακρύνει από το νησί περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, κυρίως τουρίστες, ενώ τουλάχιστον άλλοι 1.500 αναμένεται να απομακρυνθούν σήμερα. Η σύγκριση της μέριμνας των αρχών για τους τουρίστες με αυτήν για τους ντόπιους είναι αλγεινή, καθώς χιλιάδες κάτοικοι του νησιού που έχασαν τα σπίτια τους στριμώχνονται σε ανεπαρκή καταφύγια, ενώ μεγάλο μέρος του νησιού παραμένει χωρίς ηλεκτρισμό και τα δίκτυα τηλεφωνίας έχουν καταρρεύσει.

«Αυτό δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για να είναι κανείς», είπε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια Κυβερνήτης της Χαβάης, Σίλβια Λουκ (ο Κυβερνήτης Τζος Γκριν βρίσκεται σε ταξίδι εκτός της πολιτείας). Η Λουκ φάνηκε να υπονοεί στις δηλώσεις της πως οι αρχές της πολιτείας δεν ήταν προετοιμασμένες για μια τέτοια καταστροφή. «Αναμένουμε βροχή, κάποιες φορές αναμένουμε πλημμύρες. Δεν περιμέναμε ποτέ πως σε αυτή την ημερομηνία ένα τυφώνας που δεν έφτασε στα νησιά μας θα προκαλούσε τέτοιου είδους πυρκαγιές», δήλωσε.

Τα νησιά της Χαβάης είναι γνωστά για το τροπικό τους κλίμα και τις κατά καιρούς έντονες βροχοπτώσεις, ειδικά την περίοδο των τυφώνων που διαρκεί περίπου από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Τα τελευταία χρόνια όμως, το κλίμα των νησιών γίνεται ολοένα και ξηρότερο, με ειδικά τη δυτική πλευρά του νησιού Μάουι να βρίσκεται σε καθεστώς «μέτριας ξηρασίας» σύμφωνα με το αμερικανικό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.

Ο Κλέι Τράουερνιχτ, ειδικός στις τροπικές πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα, είπε μιλώντας στους New York Times πως σήμερα οι πυρκαγιές στα νησιά της Χαβάης καίνε τετραπλάσια έκταση σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες. Μεγάλες πυρκαγιές είχαν πλήξει το Μάουι και το 2018, ενώ το 2021 σημειώθηκε η μεγαλύτερη απώλεια εκτάσεων στην ιστορία των νησιών, με μεγάλες πυρκαγιές στο Μάουι και το Μεγάλο Νησί (όπως ονομάζεται το κυρίως νησί της Χαβάης για να ξεχωρίζει από την ονομασία της πολιτείας — «Μόκου ο Κεάουε» στη γλώσσα των αυτοχθόνων).

Εκτός όμως από την κλιματική κρίση, που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη πυρκαγιών και κάνει συχνότερη την εμφάνιση ακραίων φαινομένων, ευθύνες για την καταστροφή στο Μάουι έχει και η πολιτική των αρχών και η επιχειρηματική «ανάπτυξη» με κύριο όχημα τον τουρισμό.

Η πόλη Λαχάινα, που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ήταν από τους τουριστικούς «κόμβους» του νησιού. «Η ανάπτυξη επιτρέπεται χωρίς καμία σκέψη για τις φυσικές κρίσεις», είπε μιλώντας στο WSWS ένας κάτοικος του νησιού, δάσκαλος στο επάγγελμα. «Η Λαχάινα είναι άνυδρη και ζεστή διότι οι φυσικές υδάτινες οδοί έχουν αποτελέσει πεδίο εκμετάλλευσης και η γη έχει στεγνώσει. Είναι ένα κουτί προσανάμματος εκεί έξω με όλο το καφέ ξεραμένο γρασίδι. Από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2018 δεν αντλήθηκαν ούτε εφαρμόστηκαν μαθήματα. Ο μετριασμός των πυρκαγιών πρέπει να περιλαμβάνει πρακτικές αποκατάστασης της γης», συμπλήρωσε.

Με τους ανέμους να κοπάζουν και τον τυφώνα Ντόρα να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από το αρχιπέλαγος την Πέμπτη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται με ενεργά μέτωπα σε διάφορα σημεία του νησιού. Έντονη ανησυχία, όμως, προκαλεί και η ανεπάρκεια μακροχρόνιας μέριμνας για όσους κατοίκους έχουν χάσει τα σπίτια τους, όπως και το γεγονός πως τα καταφύγια του νησιού έχουν γεμίσει και πολλά από αυτά βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χάσει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Περισσότεροι από 11.000 «πελάτες» παραμένουν χωρίς ρεύμα στο νησί σύμφωνα με την Εταιρεία Ηλεκτρισμού Χαβάης, περίπου το 15% των καταναλωτών ρεύματος στο νησί. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί για μια ρεαλιστική εικόνα του πληθυσμού χωρίς ρεύμα, καθώς αφορά μετρητές και όχι άτομα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ