Απειλή για τα υπόλοιπα παιδιά τα ανεμβολίαστα

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλέιζιο, την πόλη, εξαιτίας της επιδημίας ιλαράς που έχει ξεσπάσει στο Μπρούκλιν. Ο Μπλέιζιο απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα 1.000 δολαρίων και θα έρθουν αντιμέτωποι με διώξεις.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρύξει οι αρχές της κομητείας Ρόκλαντ της Νέας Υόρκης, έπειτα από την πρωτοφανή έξαρση ιλαράς μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο αυτό είναι η απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιους χώρους για ανήλικα ανεμβολίαστα άτομα, καθώς θεωρούνται μεγάλη απειλή για τα υπόλοιπα ανήλικα μέλη της κοινωνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κομητείας, «ως δημόσιοι χώροι θεωρούνται όλα τα μέρη όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 10 άνθρωποι», δηλαδή σχολεία, εστιατόρια, τόποι θρησκευτικής λατρείας, καταστήματα και δημόσια λεωφορεία.

Η εφαρμογή της απαγόρευσης ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου και θα διαρκέσει για περίπου 30 μέρες ή μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κομητείας Εντ Ντέι. Στόχος του μέτρου είναι να παροτρυνθούν οι γονείς (οι οποίοι θα είναι και οι υπεύθυνοι αν παραβιαστεί η απαγόρευση) να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους.

Όπως επισημαίνει το teleSUR, από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 153 κρούσματα ιλαράς στην κομητεία Ρόκλαντ, που απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από την πόλη της Νέας Υόρκης. Περισσότερο από το 84% των περιστατικών αυτών αφορούσαν άτομα κάτω των 18 ετών. Πρόκειται για τη χειρότερη έξαρση ιλαράς στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης από το 2000, όταν και εξουδετερώθηκε πλήρως η νόσος στις ΗΠΑ.

Το εμβόλιο για την ιλαρά, προστατεύει επίσης και από άλλες δύο θανατηφόρες παθήσεις: την παρωτίτιδα και την ερυθρά. Όμως εξαιτίας του κινήματος κατά των εμβολιασμών, που βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση, μεγάλο ποσοστό των παιδιών μένει ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο.

Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τον μη εμβολιασμό ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Υπολογίζεται ότι χάρη στα εμβόλια αποτρέπονται περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί αν η κάλυψη ήταν ευρύτερη.

Η καχυποψία απέναντι στον εμβολιασμό και η άρνηση εμβολιασμού, παρά την πρόσβαση σε αυτόν, απειλεί να αναιρέσει όλη την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της πρόληψης ασθενειών με βάση τα εμβόλια, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ