ήρωες αστυνομικοί δολοφόνοι έβρος κατσίφας πέραμα

Άλλος ένας νεαρός Ρομά νεκρός από σφαίρα αστυνομικού

Έπειτα από τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη τον Οκτώβρη του 2022 και τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη τον Οκτώβρη του 2021, άλλος ένας νεαρός Ρομά πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες» — όμως οι μαρτυρίες και οι αστυνομικές παλινωδίες υποδηλώνουν άλλη μία δολοφονία από αστυνομικό.

Πρόκειται για τον 17χρονο Χρήστο Μιχαλόπουλο, που λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Σάββατο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο Λεοντάρι της Θήβας. Το «έγκλημά» του ήταν πως οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, και δεν σταμάτησε σε σήμα ελέγχου της αστυνομίας. Μαζί του στο όχημα επέβαινε ο αδερφός του και δύο κοπέλες.

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και αυτή τη φορά, η Αστυνομία έσπευσε να διακινήσει μέσω των φιλικών ΜΜΕ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου τη δική της εκδοχή των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία υπήρξε καταδίωξη και συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νεαρός «επιχείρησε να αρπάξει όπλο αστυνομικού», με αποτέλεσμα εκείνο να «εκπυρσοκροτήσει».

Όμως η μαρτυρία του αδερφού του 17χρονου θύματος, δίνει την εικόνα μιας εν ψυχρώ δολοφονίας. «Ο αστυνομικός κατέβηκε από το αμάξι με νεύρα, πλησίασε, χτύπησε με το όπλο το τζάμι, από τη μεριά του αδερφού μου με δύναμη. Άνοιξε την πόρτα ο αδερφός μου, δεν πρόλαβε να κατέβει και ο αστυνομικός του έριξε δύο κλωτσιές στα πλευρά, μια στα πόδια, στο καλάμι, τον άρπαξε από την μπλούζα και τον πυροβόλησε. Γέμισε η άσφαλτος αίματα του αδερφού μου. Χωρίς να κάνει τίποτα. Υπάρχουν μαρτυρίες. Ούτε καταδίωξη, ούτε τίποτα. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εγώ και τα δύο κορίτσια», δήλωσε ο 18χρονος αδερφός, που επέβαινε στο όχημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, δεν υπήρξε ούτε καταδίωξη, καθώς αφού ο 17χρονος οδηγός αρχικά δεν υπάκουσε σε σήμα της ΕΛ.ΑΣ., έπειτα ακινητοποίησε το όχημα περίπου 800 μέτρα μετά.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. εμμένει στα περί καταδίωξης, όμως δίνει μια εξαιρετικά συγκεχυμένη εικόνα για τον πυροβολισμό, λέγοντας πως ομάδα της ΟΠΚΕ πραγματοποίησε «έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται».

Αξίζει να σημειωθεί πως, ούτε η ΕΛ.ΑΣ. δεν προσφέρει κάποιου είδους δικαιολόγηση του «υψηλού κινδύνου». Μιλά μόνο για υπερβολική ταχύτητα και επανειλημμένη αποφυγή ελέγχου.

«Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», ενώ συμπληρώνει: «Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια.»

Ο 41χρονος αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ, που πλέον κρατείται και εις βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, επιμένει στην εκδοχή της «εκπυρσοκρότησης».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ