Σαφές μήνυμα στο Λονδίνο ότι μπορεί ακόμη να παραμείνει μέλος της ΕΕ, ακυρώνοντας τη βούληση του βρετανικού λαού όπως εκφράστηκε με το δημοψήφισμα για το Brexit, στέλνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

«Εάν η δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη, παύει να είναι δημοκρατία» δήλωσε ο Τούσκ, παραφράζοντας ανάλογη φράση του Βρετανού υπουργού υπεύθυνου για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι εάν δεν αλλάξουν άποψη οι Βρετανοί οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και πρόσθεσε «οι καρδιές μας είναι ακόμη ανοιχτές για εσάς».

Τις δηλώσεις Τουσκ έσπευσε να συμπληρώσει ο Γιούνκερ, που ευχήθηκε το μήνυμα του προέδρου του Συμβουλίου «να ακουστεί καθαρά στο Λονδίνο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφει για μια ακόμη φορά στην παλιά τη συνήθεια να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων με τα οποία δεν συμφωνεί και να ζητά επανάληψή τους ή την ολοκληρωτική ακύρωση της δημοκρατικής εντολής. Το ερώτημα είναι εάν οι φιλο-ΕΕ δυνάμεις στο Λονδίνο θα επιχειρήσουν τώρα να χρησιμοποιήσουν αυτή την «ευκαιρία» για να ακυρώσουν τη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

CLOSE
CLOSE