Για μεταφορά τζιχαντιστών κατηγορούν εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη

Σοβαρότατες καταγγελίες για την μεταφορά ισλαμιστών μαχητών με πλοίο της Aegean Shipping Enterprises Company, η οποία σχετίζεται με την οικογένεια Μελισσανίδη, κάνει ο συνταγματάρχης Αχμέντ Μεσμάρι, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης.

Το πλοίο Araevo δέχθηκε αεροπορική επίθεση από μαχητικά της Λιβύης κοντά στο λιμάνι της Ντέρνα, που σύμφωνα με ορισμένες αναφορές βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δυο μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον Μεσμάρι το πλοίο αρνήθηκε τον έλεγχο των αρχών και εισήλθε παράνομα σε στρατιωτική ζώνη. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι έφερνε ισλαμιστές μαχητές στο λιμάνι της Ντέρνα.

«Ζητήσαμε από το πλοίο να σταματήσει, αλλά αντιθέτως αυτό έσβησε τα φώτα του και δεν απαντούσε στις κλήσεις μας, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να το χτυπήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης μιλώντας στο BBC.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρκετά ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν απλώς το όνομα του πλοίου και όχι της Aegean Shipping Enterprises Company, παρά το γεγονός ότι το όνομα μεταδίδεται από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη, όπως το BBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει υπάρξει προμηθευτής του Αμερικανικού Στόλου. Στο παρελθόν, ο στενός συνεργάτης του Α.Σαμαρά, είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο πετρελαίου – κατηγορία στην οποία απάντησε απειλώντας να δολοφονήσει τον συντάκτη του περιοδικού Unfollow Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο.

Στην υπόθεση ο Μελισσανίδης εκπροσωπούνταν από το στενό συνεργάτη του έλληνα πρωθυπουργού Φαήλο Κρανιδιώτη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, στην οποία επίσης δεν κατονομάζει την Aegean Shipping Enterprises,  καταδίκασε την αεροπορική επίθεση χωρίς να σχολιάσει τις καταγγελίες των Λιβυκών αρχών.

Ανανέωση: Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του Associated Press ο εκπρόσωπος των Λιβυκών ενόπλων δυνάμεων επέμεινε ότι το πλοίο κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον σταθμό ανεφοδιασμού και ως εκ τούτου εντιμετωπίστηκε ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο ίδιος όμως επεσήμανε ότι την ώρα της επίθεσης δεν γνώριζε ότι το πλοίο είχε ναυλωθεί για μεταφορά καυσίμων από τοπικό ενεργειακό σταθμό και εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Παρόλα αυτά τις δηλώσεις του διέψευσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης National Oil Corp. που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το δρομολόγιο του πλοίου.

Να σημειωθεί ότι σε μήνυμά του στο twitter o ανταποκριτής την Financial Times, Borzou Daragahi, είχε αναφερθεί σε σενάρια που κυκλοφορούσαν τις πρώτες ώρες της επίθεσης ότι το πλοίο μετέφερε οπλισμό – πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από καμία πηγή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ