Ευρώ: Οδηγός καλοκαιρινής εξόδου

Έχετε αναρωτηθεί ποιος σας ενημέρωνε τα τελευταία χρόνια για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή; Τον τόνο έδιναν πανεπιστημιακοί που επιχορηγούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, δημοσιογράφοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με χρηματοπιστωτικά κέντρα που θυσαύρισαν στην ευρωζώνη, πολιτικοί της διαπλοκής που έχουν συνδέσει το πολιτικό τους μέλλον με γερμανικές ή γαλλικές πολυεθνικές, οι οποίες είχαν κάθε λόγο να κρατήσουν τη χώρα στη νομισματική ένωση.

Αντίθετα η κοινοβουλευτική Αριστερά είτε χανόταν στα παραισθησιογόνα της «Ευρωπαϊκής Ένωσης των λαών» είτε ανέμενε τη δευτέρα παρουσία της επανάστασης η οποία θα καθιστούσε το δίλημμα δραχμή ή ευρώ περιττό.

Ακόμη όμως και οι υποστηρικτές της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα καλούνταν πάντα να εξηγήσουν γιατί η ευρωζώνη κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και όχι ποια είναι τα πρακτικά βήματα που θα ακολουθήσουν σε ενδεχόμενη έξοδο από αυτή.

Εύκολες απαντήσεις φυσικά σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η έξοδος από το ευρώ και η ανάκτηση νομισματικής κυριαρχίας προϋποθέτει μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής ορισμένων μηνών η οποία μπορεί να πετύχει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη μιας καλά ενημερωμένης κοινωνίας.

Εμείς σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε ορισμένα από τα κείμενα, τα γραφήματα και τις εκπομπές που ξεχωρίσαμε το τελευταίο διάστημα και τα οποία δεν τέθηκαν ποτέ προς συζήτηση στον ελληνικό λαό. Αρκετά από τα κείμενα είναι στα αγγλικά ενώ ορισμένα, που εμείς παραθέτουμε στα αγγλικά μπορείτε να τα βρείτε μεταφρασμένα στα ελληνικά στα βιβλιοπωλεία.

Αν έχετε κέφι για διάβασμα ακολουθήστε μας…

1) Leaving the euro: A practical guide.
Ο Βρετανός οικονομολόγος Roger Bootle, που μόνο για τις αριστερές του ιδέες δεν φημίζεται, κέρδισε το 2012 το βραβείο Wolfson Economics Prize για την συγκεκριμένη εργασία. Σε αυτή εξηγεί κάθε τεχνική λεπτομέρεια της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή (όπως το αν θα πρέπει να ανακοινωθεί εκ των προτέρων ή να γίνει με απόλυτη μυστικότητα πόσο διάστημα θα χρειαστεί η έκδοση νέων χαρτονομισμάτων, πως μπορούν να αποζημιωθούν ομάδες του πληθυσμού που θα πληγούν από την αλλαγή κ.ο.κ).

2) Greece is being blackmailed. Exiting the eurozone is its way out
Ο καθηγητής της σχολής SOAS του πανεπιστημίου του Λονδίνου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, στο τελευταίο του άρθρο για το θέμα στην εφημερίδα Guardian. Για μια πιο λεπτομερή περιγραφή των διαδικασιών εξόδου και των πολιτικών και κοινωνικών αποφάσεων που πρέπει να ακολουθηθούν μπορείτε να αγοράσετε ή να κατεβάσετε το βιβλίο του Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την περιφέρεια της Ευρωζώνης.
Παλαιότερο αλλά πάντα επίκαιρο στις τεχνικές του λεπτομέρειες το κείμενο Breaking Up? A Route Out of the Eurozone Crisis από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή.

3) Ο Μεγαλύτερος λογαριασμός του Grexit πληρώθηκε ήδη
Από τους παλιούς επικριτές της ευρωζώνης αλλά επιφυλακτικός τους τελευταίους μήνες να μιλήσει για έξοδο, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν λύνει τη σιωπή του. Υποστηρίζει ότι «το μεγαλύτερο κόστος από ένα Grexit έχει ήδη πληρωθεί με τα capital controls και την τραπεζική αργία και η Ελλάδα θα πρέπει να εισπράξει και τα οφέλη κι αυτά δεν είναι άλλα από μια υποτίμηση του νομίσματος που θα έρθει με τη δραχμή».

https://www.youtube.com/watch?v=lQv4pih9KXE

4) Ρήξη: Επιστροφή στην «εποχή των σπηλαίων» ή νέος «χρυσός αιώνας»;
Ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης δίνει απαντήσεις στα καθημερινά ερωτήματα για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα σε ένα από τα πιο πρόσφατα και ενημερωμένα άρθρα του για το θέμα.

5) Greece needs an exit option

Ο Οικονομολόγος Dean Baker υποστηρίζει ότι ύστερα από τις τρομακτικές επιπτώσεις των μνημονίων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία ακόμη και μια σχετικά αποτυχημένη έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή στον πληθυσμό.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ