Συνομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων Ισραήλ απαρτχάιντ Παλαιστίνη

Βρετανία: Ιστορική απόφαση συνδικάτων. Καταδικάζουν το Ισραηλινό Απαρτχάιντ

Στις 15 Σεπτεμβρίου, το ετήσιο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (TUC) της Βρετανίας, που εκπροσωπεί σχεδόν 6 εκατομμύρια μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθέτησε πρόταση με την οποία επανεπιβεβαίωσε την αλληλεγγύη της TUC με τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, καταδικάζοντας την κατοχή και τις επεκτατικές πολιτικές της Ισραηλινής κυβέρνησης.

Το ψήφισμα εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της TUC στις προσαρτητικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης Νετανιάχου, οι οποίες στηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και ζήτησε τον τερματισμό της συνενοχής της Βρετανικής κυβέρνησης. Απαιτώντας τη διακοπή του αποκλεισμού της Γάζας και τη στήριξη στο «δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων για επιστροφή», δεσμεύει την TUC στην «επικοινωνία της θέσης της σε όλα τα υπόλοιπα εθνικά συνδικαλιστικά κέντρα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνομοσπονδίες Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και την παραίνεση σε αυτά να συμμετάσχουν στη διεθνή εκστρατεία για τον τερματισμό της προσάρτησης και το τέλος του απαρτχάιντ».

Η ιδιαιτερότητα του ψηφίσματος είναι πως, με το αίτημα του τερματισμού του «απαρτχάιντ», αναγνωρίζει ότι οι πρακτικές του Ισραηλινού κράτους απέναντι στους Παλαιστίνιους αποτελούν θεσμικές διακρίσεις, αμφισβητώντας έτσι την κανονικοποίηση σχέσεων που προωθείται επί του παρόντος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν με την παραίνεση του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση της TUC θα μπορούσε, όταν τεθεί σε εφαρμογή, να αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στο χτίσιμο ενός διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης και να ενθαρρύνει τις συνδικαλιστικές ενώσεις διεθνώς να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην εκστρατεία, όπως έκαναν και στην αντίστοιχη κατά του Νοτιοαφρικανικού Απαρτχάιντ.

Η δέσμευση της TUC ήταν το προϊόν πολλών δεκαετιών δουλειάς των υποστηρικτών της Εκστρατείας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και μελών των συνδικάτων. Τα συνδικάτα αναγνωρίστηκαν ως σημαντικά λόγω της δυνατότητάς τους να κερδίσουν εκατομμύρια ανθρώπων για τον σκοπό της δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους. Επιπρόσθετα, τα συνδικάτα είναι σημαντικά διότι αρκετά από αυτά πρόσκεινται στο κόμμα των Εργατικών και μπορούν συνεπώς να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια να μην αποσιωπηθεί η φωνή των Παλαιστίνιων και των υποστηρικτών τους από απολογητές της κυβέρνησης Νετανιάχου εντός του κόμματος.

Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από το Συνδικάτο Πυροσβεστών, εξέφρασε στήριξη για:

  • το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση
  • το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
  • την απόσυρση των Ισραηλινών στρατιωτών από όλες τις κατεχόμενες περιοχές, και
  • την απομάκρυνση του παρανόμως κατασκευασθέντος «τείχους του απαρτχάιντ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν υπάρξει κεντρικές στην οργάνωση εκστρατειών ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού, συμπεριλαμβανόμενης της Ισλαμοφοβίας, και στη στήριξη των διαδηλώσεων γύρω από το κίνημα Black Lives Matter. Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτές των Παλαιστίνιων αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της δυναμικής αντίθεσης στον αντισημιτισμό και της διατήρησης της αμετακίνητης στήριξης των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων Παλαιστίνιων.

Πηγή: Mondoweiss

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ