Βιβλίο: «Μεθυσμένο τοπίο», της Μαρίας Κακογιάννη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ το βιβλίο της Μαρίας Κακογιάννη, «Μεθυσμένο τοπίο», το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Πρόκειται για μια συλλογή έξι διηγημάτων της συγγραφέα, που όλα τους ισορροπούν μεταξύ λογοτεχνικής μυθοπλασίας και φιλοσοφίας.

Από την περιγραφή της έκδοσης:
Θέματα, όπως η μελαγχολία για την πολιτική, ο έρωτας σε μεγαλύτερη ηλικία, οι ρυτίδες που ζωγραφίστηκαν από τα επαναλαμβανόμενα χαμόγελα, το χάδι της ακροθαλασσιάς, ένας λογαριασμός της ΔΕΗ που χρησιμεύει για σελιδοδείκτης, και άλλα συναφή, θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους ανθρώπους, δημιουργούν το τοπίο της Μαρίας Κακογιάννη, που μοιάζει μεθυσμένο και που η γλώσσα του φαίνεται να σκοντάφτει, καθώς οι προτάσεις προσπαθούν να βρουν ρυθμό. Απέναντι στο κυρίαρχο αφήγημα της εποχής μας, που φωνάζει λυσσασμένα, μοιρολατρικά, κουρασμένα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η απάντηση που προκύπτει από τα έξι κείμενα της Κακογιάννη είναι ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, αλλά το ενδιαφέρον ίσως να βρίσκεται στο εξής: Όχι τόσο τι περιγράφει μια αφήγηση αλλά τι συνιστά και πώς συνδιαλέγεται με τη σκέψη.


Η Μαρία Κακογιάννη σπούδασε ψυχολογία στο ΑΠΘ και είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Paris 8. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Paris-Dauphine, Paris 8 και Paris Diderot. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με διαδραστικά εργαστήρια σε καλλιτεχνικά ιδρύματα, φεστιβάλ, αλλά και με εναλλακτικές δομές αλληλεγγύης και δράσης. Το δοκίμιό της De la victimization (Περί θυματοποίησης) κυκλοφόρησε με πρόλογο του Γάλλου φιλόσοφου Αλαίν Μπαντιού (L’ Harmattan, 2012) και ακολούθησε η έκδοση Entretien Platonicien (Πλατωνική συζήτηση), ένας διάλογος της Κακογιάννη με τον Μπαντιού αναφορικά με την πρόσληψη του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία, αλλά και σκέψεις γύρω στην πολιτική, στον ρόλο του δασκάλου και στη χειραφέτηση (Lignes, 2015). To 2017 εξέδωσε τη μελέτη Printemps précaires de peuples (Η επισφαλής άνοιξη των λαών), η οποία αναφέρεται στα κινήματα των πλατειών (Divergences). To 2014 επιμελήθηκε τη συλλογική έκδοση των κειμένων με τίτλο Το ελληνικό σύμπτωμα (εκδόσεις Νήσος). Το Μεθυσμένο τοπίο είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά (πρωτοδημοσιεύτηκε στα γαλλικά το 2019 από τις εκδόσεις Hippocampe).

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ