Βέλγιο: Κινητοποίηση για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Οι βελγικές οργανώσεις συνδικάτο CGSP ALR, σύλλογος «Φίλοι του Ελληνικού» και Πρωτοβουλία στην Ελλάδα που Αντιστέκεται πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, για να διαμαρτυρηθούν για την εντολή εκκένωσης του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Σε συνάντησή τους με τον επικεφαλής του προξενείου τον ενημέρωσαν για την εντολή που έχουν οι εθελοντές του κοινωνικού ιατρείου να εκκενώσουν το χώρο μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Οι βελγικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει έμπρακτα το ΜΚΙΕ, με αποστολή αλληλεγγύης όπου αγόρασαν και πρόσφεραν φάρμακα και υλικό αξίας 5000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2017. Οι οργανώσεις θεωρούν το ΜΚΙΕ πρότυπο οργάνωσης ανακύκλωσης φαρμάκων και έχουν προτείνει η μέθοδός να εφαρμοστεί σε κανονικά νοσοκομεία και στο Βέλγιο.

Το ψήφισμα του συνδικάτου CGSP ALR:

«Στις 31 Μαΐου 2018 η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.», που είναι ημι-δημόσια, έστειλε εντολή εκκένωσης στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), το οποίο θα έπρεπε να φύγει από το χώρο όπου βρίσκεται το αργότερο στις 30 Ιουνίου, έτσι ώστε η «Ελληνικό Α.Ε.» να μπορέσει να μεταφέρει την έκταση στον τελικό αγοραστή της. Το συνδικάτο CGSP ALR είχε κινητοποιηθεί το 2016-2017 μαζί με άλλους συλλόγους για να υποστηρίξουν το κοινωνικό ιατρείο, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας αλληλεγγύης στην Ελλάδα και ενάντια στη λιτότητα που εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας. Είμαστε έντονα σοκαρισμένοι που μάθαμε ότι οι σύντροφοί μας απειλούνται σήμερα με έξωση και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο απίστευτο έργο που κάνουν οι σύντροφοί μας εδώ και χρόνια.

Μέχρι σήμερα δεν τους έχει προταθεί μια λύση ή κάποια εναλλακτική μετεγκατάστασης του κοινωνικού ιατρείου. Τους έδωσαν εντολή να κλείσουν τις πόρτες του ιατρείου και να σταματήσουν άμεσα τη δράση που κάνουν σε όφελος της κοινότητας. Από το Δεκέμβριο του 2011, έχουν περιθάλψει 7.366 ασθενείς και έχουν γνωμοδοτήσει για 64.025 περιστατικά. Είναι επίσης πρωτοπόροι στην ανακύκλωση φαρμάκων στη χώρα και χάρη στα φάρμακα που έχουν συγκεντρώσει, ορισμένες οργανώσεις και οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα έχουν ζητήσει και έχουν λάβει την υποστήριξη του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Εκτός του να περιθάλπουν τους δικούς τους ασθενείς, έχουν στείλει φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό όχι μόνο σε άλλα κοινωνικά ιατρεία, αλλά και σε δημόσια νοσοκομεία, σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε ιδρύματα ΑμεΑ, σε δομές στήριξης παιδιών, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και σε πολλές άλλες οργανώσεις. Ο κατάλογος είναι τεράστιος, γιατί όλοι εκείνοι που απευθύνονταν στο κοινωνικό ιατρείο έβρισκαν πάντα τις πόρτες του ανοιχτές, την άμεση υποστήριξη των εθελοντών και των δωρητών του κοινωνικού ιατρείου. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δώσει φάρμακα και υλικό και έχουν υποστηρίξει τη δουλειά τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Είναι χάρη σε αυτή τη δουλειά που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, καθώς και πανεπιστημίων και άλλων ομάδων που θα ήθελαν να δημιουργήσουν δομές αντίστοιχες με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Όλοι θα ήθελαν να ξέρουν πώς οργανώθηκε το κοινωνικό ιατρείο, πώς θα μπορούσε να δουλέψει… Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έχει βοηθήσει (και μην αμφισβητήσετε ότι θα συνεχίσει να το κάνει) όλους όσους έχουν ανάγκη, βασισμένο στην ιδέα της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο.

Στις 31 Μαΐου, σε έκτακτη γενική συνέλευση, οι εθελοντές αποφάσισαν να μην σταματήσουν αμαχητί. Κανείς από αυτούς δεν θα μπορούσε να κοιτάξει πλέον στα μάτια τους ασθενείς του, αν αποδέχονταν μια τέτοια ήττα χωρίς να αντισταθούν. Ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκκενώσουν το χώρο και θα αντισταθούν σε κάθε πιθανό μέτρο που θα ληφθεί για να τους εμποδίσει στο έργο τους, μέχρι να βρεθεί μία κατάλληλη εναλλακτική. Πρωταρχικό τους καθήκον είναι και θα είναι πάντα να περιθάλπουν ασθενείς.

Ανακοίνωσαν: «Δεν αποχωρούμε από το χώρο του ιατρείου και τα όποια μέτρα αποκλεισμού μας από εκεί θα σημάνουν την ουσιαστική καταστροφή κόπων και δουλειάς 7 ετών και φαρμάκων και άλλων υλικών, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς μας, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Θα σημάνουν επίσης τη στέρηση των φαρμάκων των ασθενών μας με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους».

Το συνδικάτο CGSP ALR στηρίζει τον αγώνα των συντρόφων από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!»

Βρυξέλλες, 11/6/2018

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ