Μητσοτάκης Μενδώνη στα αρχαία

Βαθαίνει το σκάνδαλο της «επιστροφής» αρχαιοτήτων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νέες αποκαλύψεις για τον μη άμεσο επαναπατρισμό στην Ελλάδα 161 αρχαιοτήτων που βρίσκονταν στην περίφημη συλλογή Στερν κάνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία χαρακτηρίζει την υπόθεση «αδιανόητο σκάνδαλο». Όπως αποκαλύπτει, στη σύνθεση της ιδιωτικής εταιρείας με έδρα το Ντέλαγουερ που τώρα κατέχει τις 161 αρχαιότητες βρίσκεται και το όνομα του Έντουαρντ Στερν, γιού του «φιλάνθρωπου εκατομμυριούχου», αλλά και ενός ακόμη στελέχους των επιχειρήσεων Στερν. Πρόκειται για τον Ρόναλντ Μπανγκς που έχει τον τίτλο Chief Financial Officer στον όμιλο επιχειρήσεων Hartz της οικογένειας Στερν.

Ουσιαστικά δηλαδή ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος «δώρισε» τη συλλογή σε εταιρεία στην οποία συμμετέχουν μέλη της οικογένειάς του και στελέχη της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας τους. Και αυτό σε μια στιγμή που οι αμερικανικές αρχές είχαν αρχίσει να πραγματοποιιούν εφόδους σε ιδιωτικές συλλογές κατάσχοντας αρχαιότητες διαφόρων χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύλλογο Αρχαιολόγων η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μανδώνη πραγματοποιούσε εν κρυπτώ τις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων. Σύμφωνα όμως με την τελική συμφωνία η οποία εγκρίθηκε και από τη βουλή την Πέμπτη, τα αντικείμενα δεν θα επιστρέψουν στο σύνολό τους στην Ελλάδα για μισό αιώνα αλλά θα παραμείνουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Η αποκάλυψη για τη συμμετοχή της οικογένειας Στερν στην εταιρεία με έδρα το Ντέλαγουερ προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την θέση της Μενδώνη ότι «το ελληνικό κράτος δεν υπέγραψε συμφωνία με κανέναν συλλέκτη, αλλά με νομικό πρόσωπο στο οποίο ο συλλέκτης δώρισε τη συλλογή».

Μιλώντας στη βουλή η υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για 25 χρόνια στο Μητροπολιτικό Μουσείο να ακούγεται και η ελληνική γλώσσα, και να προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα αφορά το Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό». Αραγε το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για τα γλυπτά του παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο;

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ