Ανισότητες
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Unequal Scenes: Οι κοινωνικές ανισότητες από ψηλά

Αν παρατηρήσει κανείς από μακριά τις σύγχρονες πόλεις, θα δει εμφανέστερα τις κοινωνικές ανισότητες μέσα στις οποίες ζούμε.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από το φωτογραφικό πρότζεκτ Unequal Scenes του Johnny Miller. Ο Miller, φωτογράφος με σπουδές στην ανθρωπολογία, ήθελε να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνονται στο χώρο οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε συνθήκες υγιεινής διαβίωσης.

Επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα drone για να δώσει μία διαφορετική οπτική γωνία των ανισοτήτων μέσα στο αστικό περιβάλλον, φωτογραφίζοντάς το από ύψος εκατοντάδων μέτρων. Ταυτόχρονα, το drone θα του επέτρεπε να αποτυπώσει αυτή την πραγματικότητα με έναν πιο αντικειμενικό τρόπο.

Ο Miller ξεκίνησε με εναέριες λήψεις στο Γιοχάνεσμπουργκ, την πόλη που του έδωσε και την αφορμή για το πρότζεκτ, καθώς συχνά στη Νότια Αφρική πολύ πλούσιες κοινότητες απέχουν μόλις λίγα μέτρα από τα όρια παραγκουπόλεων. Συνέχισε αναζητώντας αστικά τοπία με έντονη την αντίθεση αυτή και τελικά τα εντόπισε σε γειτονιές των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Τανζανίας, της Κένυας, της Ινδίας.

Παρά τις διαφορές στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και στον τρόπο ζωής των χωρών αυτών, το μοτίβο της εύπορης συνοικίας που συνορεύει με παραγκουπόλεις υπάρχει παντού. Οι αντιθέσεις είναι σοκαριστικές, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν τις συνειδητοποιούν εύκολα, παρά μόνο αντικρίζοντας τις εναέριες φωτογραφίες.

Ο Miller σχολιάζει ότι οι φωτογραφικές του λήψεις αντανακλούν έναν ευρύτερα άνισο κόσμο: «Ζούμε σε γειτονιές και συμμετέχουμε σε οικονομίες που ενισχύουν την ανισότητα. Εξοικειωνόμαστε και θεωρούμε δεδομένο το αστικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί. Μας σοκάρει να βλέπουμε παράγκες και έρημα κτίρια σε περιοχές οριοθετημένες από φράχτες, δρόμους ή πάρκα, στην άλλη πλευρά των οποίων ζουν οι πλουσιότεροι. Αλλά η συχνότητα με την οποία συναντάμε το στοιχείο αυτό σε διαφορετικές περιοχές αναδεικνύει πόσο συστηματική είναι αυτή η ανισότητα. Δεν είναι κάτι που προκύπτει φυσικά, είναι σχεδιασμένη και εσκεμμένη στέρηση δικαιωμάτων», εξηγεί παρουσιάζοντας το πρότζεκτ.

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Ναϊρόμπι, Κένυα
Ναϊρόμπι, Κένυα
Μουμπάι, Ινδία
Μουμπάι, Ινδία

Το πρότζεκτ Unequal Scenes του Johnny Miller ξεκίνησε το 2016, έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες εκθέσεις και έχει επανειλημμένα βραβευθεί. Δείτε το πλήρες πρότζεκτ στο unequalscenes.com

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ