Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Μπένι Γκαντζ με απόφασή του την περασμένη Παρασκευή, χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» έξι εξέχουσες, μη βίαιες Παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την απόφαση καταδίκασαν τη Δευτέρα ειδικοί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ, την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατακεραυνώνουν την απόφαση του Γκαντζ:
«Ο χαρακτηρισμός από τον Υπουργό Άμυνας εξεχουσών παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων και οι συναδέλφων μας στην παλαιστινιακή κοινότητα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι ένα δρακόντειο μέτρο που ποινικοποιεί το κρίσιμο έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τεκμηρίωση, η υπεράσπιση και η νομική βοήθεια είναι θεμελιώδεις δραστηριότητες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Η ποινικοποίηση μιας τέτοιας δουλειάς είναι πράξη δειλίας, χαρακτηριστική των κατασταλτικών αυταρχικών καθεστώτων. Η κοινωνία των πολιτών και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να προστατεύονται. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας και καλούμε τα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης και τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθούν απερίφραστα σε αυτήν την απόφαση».
Σε παρόμοιο τόνο και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, επικαλέστηκε τους δικούς του εμπειρογνώμονες για να διαψεύσει όσα το Ισραήλ επιρρίπτει στις έξι οργανώσεις:
«Οι έξι παλαιστινιακές οργανώσεις είναι οι Addameer, Al-Haq, Defense for Children International — Palestine, Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development και η Union of Palestinian Women Committees. Μεταξύ των κοινοτήτων με τις οποίες συνεργάζονται είναι Παλαιστίνιες γυναίκες και κορίτσια, παιδιά, οικογένειες αγροτών, κρατούμενοι και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, που όλοι αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα διακρίσεων και ακόμη και βίας».
Για «αποτρόπαιη και άδικη απόφαση» και «μια επίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης στο διεθνές κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», μίλησαν σε κοινό τους ανακοινωθέν το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι οι έξι οργανώσεις συνδέονται με κάποιο τρόπο με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Το PFLP ισχυρίζεται ότι δεν πραγματοποιεί πλέον βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ή άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Το PFLP είναι μια κοσμική οργάνωση με ρίζες στον μαρξισμό-λενινισμό.
Σχεδόν το σύνολο των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων συνδέονται με τα πολιτικά κόμματα του Εθνικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης, του νομοθετικού σώματος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τη δεκαετία του 1960. Τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα είχαν αντάρτικη δράση, όμως την έχουν σε μεγάλο βαθμό απαρνηθεί από τις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990.
Η εξίσωση των σημερινών, ειρηνικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πράξεις άλλων από το μακρινό παρελθόν αποτελεί μνημείο υποκρισίας για την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς αντίστοιχες συνδέσεις έχουν και πολλά πολιτικά κόμματα του Ισραήλ. Για παράδειγμα το κόμμα Λικούντ έχει ευθείες συνδέσεις με τη Συμμορία Στερν, που είχε έντονη τρομοκρατική δράση τη δεκαετία του 1940.