Γάζα Παλαιστίνη σύστημα υγείας κατάρρευση Ισραήλ covid-19

Το σύστημα υγείας στη Γάζα καταρρέει

Η Γάζα δεν είναι από τα μέρη του κόσμου που στάθηκαν τυχερά στην καταπολέμηση της CoViD-19. Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, ένα ελλιπές σύστημα υγείας καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση του ιού. Ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο συνεχίζεται από το 2007 και δυσχεραίνει την κατάσταση.

Η Γάζα έχει πληθυσμό μικρότερο από δύο εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής, υπήρξαν πάνω από 16.000 περιστατικά COVID-19 και 72 θάνατοι. Αυτοί οι αριθμοί ήταν αρκετοί για να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στις υποδομές υγείας στη Γάζα.

Ο καθηγητής Αμπντελραούφ Α Ελμαναμά, μικροβιολόγος στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, δήλωσε στους Times Now ότι το σύστημα υγείας στη Γάζα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα περιστατικά από εδώ και στο εξής. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το ήδη κατεστραμμένο παλαιστινιακό σύστημα υγείας πιέζεται.

Ο καθηγητής πρόσθεσε: «Η Γάζα είναι μια περίπλοκη περιοχή, λόγω του μακροπρόθεσμου αποκλεισμού και των προ-επιβληθέντων περιορισμών που καθιστούν τα πράγματα δύσκολα. Το σύστημα υγείας στη Γάζα εξακολουθεί να πάσχει από έλλειψη χρηματοδότησης και έλλειψη πόρων. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση της ικανότητας ανταπόκρισης στην CoViD-19».

Το 21% των ατόμων που ελέγχθηκαν στη Γάζα για CoViD-19 βγήκε θετικό. Ο αντίκτυπος της πανδημίας και η δυσχερής κατάσταση του συστήματος υγείας επηρεάζουν και άλλες βασικές υπηρεσίες. «Η πανδημία του κορνοϊού έχει εξαντλήσει ανθρώπινους και υλικούς πόρους με τρόπο που έχει αντίκτυπο σε άλλες υπηρεσίες. Αυτό είναι εμφανές παρά τις σοβαρές και αδιάκοπες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας να διαχειριστεί υπηρεσίες που δεν πρέπει να σταματήσουν, όπως οι τοκετοί, ο εμβολιασμός, η φροντίδα για χρόνιες ασθένειες όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι επείγουσες επεμβάσεις. Αυτό που το καθιστά πιο περίπλοκο είναι ότι όλοι οι πόροι και οι ενέργειες δίνονται για την καταπολέμηση του ιού. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τα γενικά ποσοστά θνησιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας », δήλωσε ο Ελμαναμά.

Πρόσθεσε επίσης: «Υπάρχει ένας παράγοντας που πρέπει να τονιστεί. Αυτός είναι η κόπωση του προσωπικού που προκαλείται από την παρατεταμένη κρίση. Οι ασθενείς CoViD-19 καταλαμβάνουν τώρα 79 από τους 100 αναπνευστήρες. Εάν ο ρυθμός αύξησης παραμείνει ο ίδιος, το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει».

Ο Ελμαναμά αναφέρει: «Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε άμεση επαφή με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι εταίροι στη διεθνή κοινότητα παρέχουν περιορισμένη υποστήριξη σύμφωνα με το σχέδιο στήριξης και βοηθούν στην αναζήτηση κεφαλαίων».

«Ο UNRWA (Οργανισμός Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών) υποστηρίζει τους πρόσφυγες  με βασικές υπηρεσίες υγείας. Οι πόροι δεν επαρκούν, καθώς η χρηματοδότηση για την Παλαιστίνη είναι γενικά μικρή. Έχουν εξασφαλίσει κάποια χρηματοδότηση από εσωτερική υποστήριξη μέσω υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, όπως η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ». Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι η Γάζα έλαβε επίσης βοήθεια από χώρες όπως η Αυστρία και το Κατάρ.

«Η υποστήριξη στοχεύει πρωτίστως στην παροχή τεστ και μέσων προσωπικής προστασίας, όπως μάσκες και προστατευτικά ρούχα, ειδικά για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες. Εργαζόμαστε επίσης σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης », είπε. «Η κατάσταση είναι εύθραυστη, κανείς δεν ξέρει πώς να προχωρήσει περαιτέρω. Στη Γάζα, περισσότερο από το 50% του πληθυσμού είναι άνεργοι. Ο COVID-19 μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στους πόρους, τις δυνατότητες και το σθένος του λαού της Γάζας».

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αντιμετωπίζοντας μια απειλή όπως η CoViD-19, οι πολιτικοί αντίπαλοι στην περιοχή θα συνεργάζονταν και θα πολεμούσαν μαζί την πανδημία. Αλλά αυτό σχεδόν δεν ισχύει για τις διοικήσεις της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Ο Ισμαήλ Ράντουαν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, σε συνέντευξη τύπου παρουσία πολλών παλαιστινιακών φατριών, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν επέτρεψε σε ιατρικές προμήθειες να εισέλθουν στη Γάζα. «Θεωρούμε το Ισραήλ υπεύθυνο για την ασφάλεια του λαού μας. Αποτρέπει την είσοδο υγειονομικών προμηθειών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», δήλωσε ο Ράντουαν.

Πηγή: TIMESNOWNEWS

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ