Το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» ζητά την ενίσχυσή σας

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ετοιμάζει το νέο της ντοκιμαντέρ με τίτλο «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι».

Η ανεξάρτητη ομάδα επιχειρεί να χτίσει το ντοκιμαντέρ μαζί με το κοινό, οργανώνοντας καμπάνια crowdfunding για τη χρηματοδότηση των εξόδων ολοκλήρωσής του. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την περίληψη της θεματικής του ντοκιμαντέρ, τις ανάγκες που θα καλύψει η χρηματοδότηση του κοινού, και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμβάλλετε.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Η λήξη του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκει χιλιάδες κατατρεγμένους αντάρτες και κατατρεγμένες αντάρτισσες στις σοσιαλιστικές χώρες, καθώς και στην εξορία. Την ίδια περίοδο σε συνθήκες φόβου και τρομοκρατίας νέα παιδιά από τα χωριά καταφθάνουν στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, διεκδικώντας ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο. Μεταξύ των επαγγελμάτων που ασκούν είναι οι χειρωνακτικές εργασίες, όπως αυτή της οικοδομής.

Ταυτόχρονα, στα μέσα της δεκαετίας του ’50 αποφυλακίζονται οι πρώτοι κομμουνιστές, οι οποίοι για να επιβιώσουν στρέφονται και εκείνοι προς τις οικοδομές, καθώς ήταν το μοναδικό επάγγελμα που δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Έρχονται σε επαφή με τους νέους που έχουν καταφθάσει στην πρωτεύουσα και με την αγωνιστική εμπειρία τους οργανώνουν και οργανώνονται σε σωματεία παλεύοντας για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και επιβίωσης.

Με σκληρό αγώνα οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις τούς φέρνουν σημαντικές εργασιακές κατακτήσεις, όπως είναι η ασφάλιση, η εργασία σε συνεχές ωράριο, τα δωρεπιδόματα και το μπλόκο στην αστυνομική παρουσία στις συνελεύσεις τους. Ταυτόχρονα, το κίνημα των οικοδόμων ορθώνει και πολιτικό ανάστημα με αιτήματα, όπως την απόσυρση των βάσεων των ΗΠΑ, την ειρήνη, την έξοδο από την ΕΟΚ, το Κυπριακό κτλ.

Οι οικοδόμοι αποτέλεσαν την πρωτοπορία του ταξικού – εργατικού κινήματος, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και διεκδίκησης σε μια μαύρη ιστορική περίοδο.

Η σκέψη της ομάδας ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» συνεχίζουμε με την έρευνα ιστορικών γεγονότων που αποτυπώνονται στον κινηματογραφικό φακό μέσω της προφορικής ιστορίας.

Στον πυρήνα της σκέψης μας είναι η υλοποίηση των έργων μας μέσα της αυτοχρηματοδότησης των ντοκιμαντέρ και της ενίσχυσης μέσω καμπάνιας crowdfunding.

Η πρόσφατη εμπειρία μας από την επιτυχημένη καμπάνια crowdfunding του «Καινούργιου Ουρανού» μας απέδειξε ότι μπορούμε να στηριχθούμε στην «από τα κάτω» χρηματοδότηση, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εξόδων της παραγωγής.

Οι ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τις συνεντεύξεις των ανθρώπων που συμμετέχουν με τις μαρτυρίες τους ξεκίνησαν το 2020, ενώ σταδιακά ολοκληρώνονται. Η ομάδα μας έχει στόχο, όπως έγινε και με τα προηγούμενα έργα της, με την ολοκλήρωσή του να το προβάλλει σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, κινηματογράφους, δήμους, στέκια και κοινωνικούς χώρους.

Ζητείται, λοιπόν, η συνδρομή όλων, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων που έχουν γίνει, καθώς και για να καλυφθούν έξοδα post production που πρόκειται να γίνουν. Ειδικότερα, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καλύψει τα παρακάτω έξοδα:

  • Έξοδα μετακίνησης εντός και εκτός Αττικής για τις ανάγκες συνεντεύξεων
  • Έξοδα αγοράς αρχειακού υλικού που «ντύνει» το ντοκιμαντέρ
  • Έξοδα μοντάζ, μίξης και σχεδιασμού ήχου και color correction
  • Μετατροπή σε κατάλληλο αρχείο για προβολές σε φεστιβάλ (DCP)
  • Έξοδα μετάφρασης και υποτιτλισμού
  • Καμπάνια επικοινωνίας και προώθησης (αφίσες, ιστοσελίδα και λοιπό υλικό)
  • Έξοδα συμμετοχής σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ
  • Λοιπά έξοδα (βιβλία, σκληροί δίσκοι για back up και μοντάζ)

Γιατί να εμπιστευτείτε την ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Η ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ, όπως προαναφέρθηκε, μετρά ήδη δύο ντοκιμαντέρ προφορικής ιστορίας ως δείγμα γραφής, τους «Παρτιζάνους των Αθηνών» και τον «Καινούργιο Ουρανό: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». Τα ντοκιμαντέρ αυτά προβλήθηκαν σε ποικίλους χώρους, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και προβολές ιστορικού ενδιαφέροντος και προσπάθησαν να βάλουν το λιθαράκι τους στην αποτύπωση της νεότερης ιστορίας.

Περαιτέρω, η ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ αποτελείται από έναν μη σταθερό πυρήνα ανθρώπων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία, όσο και για την ανάδειξή της μέσω ενός αξιόλογου καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Με σχεδόν ανύπαρκτους πόρους, αλλά με την πεποίθηση ότι ιστορίες σαν και αυτές πρέπει να ειπωθούν και να μην μείνουν στο «συρτάρι» για οικονομικούς λόγους.

Όπως συνέβη και στο παρελθόν, μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου προβολών το ντοκιμαντέρ θα βρίσκεται διαθέσιμο ελεύθερα στο διαδίκτυο. Η βοήθειά σας θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας «από τα κάτω».

Τέλος, εφόσον κάποιος/κάποια δεν μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά, μπορεί να μας βοηθήσει κοινοποιώντας ή/και στέλνοντας σε φίλους την πρόσκληση οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να διαδοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Πώς μπορείτε να μας ενισχύσετε

Μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ μέσω κατάθεσης στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

GR45 0172 1260 0051 2610 0604 487
Τράπεζα Πειραιώς – BIC/SWIFT: PIRBGRAA
Δικαιούχος: Ξύδας Ιωάννης

ή/και μέσω Paypal με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας στο link:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=D92BPDG32J2FN.

ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ | Collective Memory
www.sillogikimnimi.gr
Facebook page: Συλλογική Μνήμη – Collective Memory
Instagram page: https://www.instagram.com/omada_sillogiki_mnimi
Email: [email protected]

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ