Αντιμέτωπη με την ιστορία της αλλά και με το παρόν της θα βρεθεί η Γερμανία στις 14 Δεκεμβρίου όταν η άνω βουλή, που εκπροσωπεί τα ομόσπονδα κρατίδια, θα ψηφίσει για την απαγόρευση του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD). Παρά τις επιφυλάξεις της καγκελαρίου Μέρκελ, οι ηγέτες των 16 κρατιδίων άνοιξαν ομόφωνα το δρόμο για τη ψηφοφορία με την οποία το θέμα θα οδηγηθεί στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση.
Το NPD συμμετέχει νόμιμα στις εκλογές ενώ κάθε χρόνο λαμβάνει κρατική επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η συζήτηση για την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε σειρά δολοφονικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών – μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας. Αν και το NPD αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις δολοφονίες αποτελεί κοινό μυστικό ότι το κόμμα συνδέεται άμεσα με νεοναζιστικά τάγματα θανάτου.
Ο πραγματικός υπόλογος βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ίδιο το γερμανικό κράτος. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έφερε στο φως διασυνδέσεις των νεοναζιστικών οργανώσεων με όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες ασφαλείας του γερμανικού κράτους – από την αστυνομία μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες. Με πρόσχημα ότι ήθελαν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητες αυτών των ομάδων, μυστικοί πράκτορες, έφτασαν στο σημείο να συμμετέχουν σε αιματηρές ρατσιστικές επιθέσεις.
Η παρουσία τους μάλιστα μέσα στις οργανώσεις όχι μόνο δεν απέτρεψε νέες επιθέσεις αλλά δημιούργησε και μια γκρίζα ζώνη ανάμεσα στα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου και τον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Ακόμη όμως και όταν η αστυνομική έρευνα απέδιδε καρπούς, προσφέροντας πληροφορίες για επερχόμενες επιθέσεις, κάθε διαδικασία βρισκόταν αντιμέτωπη με το θεσμικό ρατσισμό του γερμανικού κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για χρόνια οι αρχές θεωρούσαν ότι οι δολοφονίες μεταναστών οφείλονταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ξένων κοινοτήτων, παρά το γεγονός ότι είχαν επαρκή στοιχεία ότι οι δράστες ήταν Γερμανοί νεοναζιστές.
Έκτοτε μια σειρά περιστατικών έφεραν στο φως τη ρατσιστική συμπεριφορά της γερμανικής αστυνομίας αλλά και την ανοχή που δείχνει σε αυτή το δικαστικό κατεστημένο της χώρας. Σε μια πολύκροτη δίκη ένας μαύρος Γερμανός πολίτης απέδειξε στο δικαστήριο ότι η αστυνομία πολύ συχνά επιλέγει σε ποιούς θα κάνει έλεγχο στο δρόμο με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Το δικαστήριο όμως ενώ αποδέχθηκε αυτή την κατηγορία θεώρησε ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα της αστυνομίας.
Δύο χρόνια από τη στιγμή που η Μέρκελ δήλωνε ότι «η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε στη Γερμανία» ο υπαίτιος αυτής της αποτυχίας αποκαλύπτεται. Είναι το ίδιο το γερμανικό κράτος.
Άρης Χατζηστεφάνου
ΠΡΙΝ 9/12/2012