Ισραήλ Νετανιάχου Ομάρ Τλαΐμπ

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο σε μέλη του κογκρέσου που του ασκούσαν κριτική

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, έπειτα και από πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκε την άδεια εισόδου στη χώρα στην Ιλχάν Ομάρ και τη Ρασίντα Τλαΐμπ, τις δύο πρώτες μουσουλμάνες που εκλέχθηκαν στο Αμερικανικό Κογκρέσο, οι οποίες επρόκειτο να επισκεφτούν το Ισραήλ και τις κατεχόμενες από αυτό περιοχές την επόμενη εβδομάδα.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, έπειτα από συνεννόηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση, χθες Πέμπτη, με την οποία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στις δύο Αμερικανίδες αντιπροσώπους, οι οποίες έχουν εκφράσει δριμεία κριτική εναντίον των Ισραηλινών πολιτικών στο ζήτημα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και στηρίζουν το κίνημα BDS.

H Ομάρ, πρόσφυγας από τη Σομαλία, και η Τλαΐμπ, με καταγωγή από την Παλαιστίνη, είναι δύο από τις αντιπροσώπους που στοχοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον Ντόναλντ Τραμπ μέσω των tweets και των ομιλιών του, στις οποίες τις προέτρεψε να «γυρίσουν πίσω από εκεί που ήρθαν». Επρόκειτο να επισκεφτούν τις κατεχόμενες από το Ισραήλ Παλαιστινιακές περιοχές, σε ένα ταξίδι που οργανώθηκε από την Παλαιστινιακή οργάνωση δικαιωμάτων Miftah. Η Τλαΐμπ συγκεκριμένα, επρόκειτο να επισκεφτεί και τη γιαγιά της, που ζει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε μία επίδειξη κυνισμού, ο λογαριασμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο twitter έγραψε πως υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί στην Τλαΐμπ να επισκεφτεί τη γιαγιά της, εφόσον όμως αυτή δεσμευτεί πως δε θα κριτικάρει το Ισραήλ.

Η κίνηση της Ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση των πολιτικών ηγετών του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, υποψηφίων για το Δημοκρατικό χρίσμα για την προεδρία όπως ο Μπέρνι Σάντερς, αλλά και συντηρητικών φιλοισραηλινών οργανισμών όπως το AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων), ένα από τα ισχυρότερα λόμπι στην Αμερικανική πολιτική σκηνή.

Σε ανακοίνωσή της, η Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα αναφέρει: «Η απόφαση του Ισραήλ εναντίον της Omar και της Tlaib επιβεβαιώνει ότι ο ρατσισμός και η δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ