MQ-9 Reaper greece

Τα ελληνικά ΜΜΕ χειροκροτούν τον Τσίπρα για την άνευ όρων παράδοση στον Τραμπ

Άρης Χατζηστεφάνου
Με κείμενα που θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί στο Μαξίμου ή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (και ίσως εκεί να γράφτηκαν) υποδέχονται ακόμη και οι ορκισμένοι εχθροί της κυβέρνησης Τσίπρα τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία αναμένεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε στρατιωτική βάση του Πενταγώνου.

Το Βήμα κάνει λόγο για “ευκαιρία” Τραμπ, αναπαράγωντας δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για το ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ενώ επισημαίνει ότι “προετοιμάζεται αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”.

Από την πλευρά της η Καθημερινή στα κείμενά της θυμίζει περισσότερο πλασιέ οπλικών συστημάτων, επιχειρώντας να προετοιμάσει το έδαφος για τις αγορές που αναμένεται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα από την Lockheed Martin.

Το επιμαχο απόσπασμα είναι απολαυστικό… με έναν τραγικό τρόπο:
“Ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας μετέβη τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα της Lockheed Martin στο Τέξας, προκειμένου να συζητήσει για τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου των ελληνικών F-16. Επίσης, βρέθηκε και στο Ντέλαγουερ για συζητήσεις με εταιρεία που κατασκευάζει ελικόπτερα, στο πλαίσιο της ανάγκης συντήρησης μέρους του ελληνικού στόλου της Αεροπορίας Στρατού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και η αναβάθμιση των τριών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 που ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας αλλά και κομβικό πάροχο ασφαλείας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί δίχως αεροσκάφη που παρέχουν επιχειρησιακή εικόνα σε άμεσο χρόνο (στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα υστερεί έναντι της Τουρκίας η οποία διαθέτει σύγχρονα αεροσκάφη τύπου CN-235)”.

Παράλληλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη φημολογούμενη τοποθέτηση των δολοφονικών drones (και συγκεκριμένα τις πληροφορίες για τοποθέτηση των μην επανδρομένων MQ-9 Reaper σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις σε Λάρισα και Ανδραβίδα).

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί αυτό που δεν κατάφεραν όλοι ο προκάτοχοί της: να μετατρέψει την Ελλάδα σε κέντρο κατασκοπείας αλλά και ορμητήριο για βομβαρδισμούς στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Μετά τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, που επιτρέπει την εκπαίδευση ισραηλινών πιλοτων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα εντάσσεται ενεργά και στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Ίσως η ασφάλεια και η ειρήνη που απολάμβανε η χώρα, έχοντας διατηρήσει σχετικές αποστάσεις από τις επιθέσεις σε χώρες τη Μέσης Ανατολής, να φτάνει στο τέλος της. Το βέβαιο είναι ότι οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν αρχικά να πληρώσουν το λογαριασμό για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και στη συνέχεια το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος από την αποσταθεροποιήση της περιοχής.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ