της Ματίνας Παπαχριστούδη
Πηγή: ΠΡΙΝ
Την περασμένη εβδομάδα έκανε πάταγο η είδηση πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε την πληρωμή προς 7 πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς χρημάτων που όφειλαν το 2022 για την εισφορά του 2% στον ασφαλιστικό οργανισμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ). Η πληρωμή 6,8 εκατ. στα συγκεκριμένα κανάλια, με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στήριξη των θέσεων εργασίας, ελήφθη τον Απρίλιο του 2023. Υλοποιείται έξι μήνες μετά, διάστημα στο οποίο τα εν λόγω κανάλια αλλά και η πλειονότητα των μίντια δήλωσαν και απέδειξαν την πλήρη υποταγή τους στην κυβέρνηση, με απόκρυψη όλων των σημαντικών γεγονότων (φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές) πριν την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτώβρη.
Η πληρωμή αυτή μοιάζει ορθά ως «αμοιβή» της παρεχόμενης μιντιακής στήριξης και πιστοποιεί την έμμεση κρατικοποίηση των ΜΜΕ. Πολύ περισσότερο καθώς, παράλληλα, υπογράφηκε απόφαση για διανομή ποσού 3.470.500 ευρώ σε 31 εφημερίδες, με ανώτατο όριο 200 χιλιάδες ευρώ ανά εφημερίδα, ενώ αναμένεται αντίστοιχη απόφαση και για περιφερειακές εφημερίδες και κανάλια.
Ελάχιστοι θα θυμούνται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε το πράσινο φως της Κομισιόν το καλοκαίρι του 2021 για να «στηρίξει» τη λειτουργία των μίντια με 20 εκατ. ευρώ επιπλέον – χρήματα που προορίζονταν ειδικά για τα έντυπα Μέσα – εξαιτίας της πανδημικής κρίσης της Covid-19! Το πρόσχημα στην πορεία άλλαξε, έγινε «κρίση λόγω πολέμου στην Ουκρανία» και το Μαξίμου έχει στα χέρια του εκατομμύρια ευρώ για να «παίζει» με τα μέσα ενημέρωσης, υποσχόμενο ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον Απρίλιο του 2023 υπεγράφησαν αποφάσεις για διανομή έως 9 εκατ. ευρώ στα πανελλαδικά κανάλια, 5 εκατ. ευρώ στις εφημερίδες, ενός εκατ. στις περιφερειακές εφημερίδες, συν άλλου ενός εκατ. ευρώ για τα περιφερειακά κανάλια — συνολικά 16 εκατομμύρια. Από αυτά, τώρα δίνονται περί τα 10 εκατομμύρια, ενώ με τα υπόλοιπα το Μαξίμου θα συνεχίσει τις δωροθεσίες σε μίντια, αναλόγως του βαθμού υποταγής τους. Τα ποσά αυτά είναι συνέχεια της στήριξης από το 2020 με τις γνωστές «λίστες Πέτσα», ύψους 44 εκατ. ευρώ, καθώς και της δωρεάς 21,5 εκατ. στα κανάλια, με μείωση της δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες και κατά 50% του ενοικίου στη Digea.