Συζήτηση: «Αριστερά & στρατηγική της ρήξης: μετά το 1981 και το 2015, τι;»

Με αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου «Εκλογές 1981: Αποτιμώντας ένα κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής ιστορίας», το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού και οι Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Απριλίου δημόσια συζήτηση, με θέμα «Αριστερά & στρατηγική της ρήξης: μετά το 1981 και το 2015, τι;». Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 7 μ.μ. στον «Κήπο του Μουσείου» (Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα).

Συζητούν:
Νάντια Βαλαβάνη (Οικονομολόγος και συγγραφέας)
Γιάνης Βαρουφάκης (Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γραμματέας ΜέΡΑ25, Συνιδρυτής DiEM25)
Σίσσυ Βελισσαρίου (Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος Δ.Σ. mέta)
Σεραφείμ Σεφεριάδης (Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου)
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης, υπεύθυνος επικοινωνίας mέta.

Χρειαζόμαστε αριστερή ρήξη ή «προοδευτικά υποκατάστατα» εντός του συστημικού ορίζοντα; Ποια στρατηγική θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ματαιωθούν και οι επόμενες δυνατότητες πραγματικής αλλαγής; Τι μας διδάσκουν οι «στιγμές» του 1981 και του 2015, και πώς μπορούμε να εγγυηθούμε την υπέρβαση;

Το βιβλίο που δίνει το έναυσμα της συζήτησης κυκλοφόρησε πρόσφατα στο πλαίσιο της εκδοτικής σειράς του mέta στις Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ με αφορμή την τεσσαρακοστή επέτειο από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, με κεφάλαια των Βασίλη Ασημακόπουλου, Σίσσυς Βελισσαρίου, Γιάννη Μαυρή και Χρύσανθου Τάσση, παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη και μαρτυρία του Μίμη Λιβιεράτου. Την επιμέλεια του τόμου είχαν οι Κώστας Ράπτης και Σωτήρης Μητραλέξης.

Η αφορμή υπήρξε επετειακή και η προσέγγιση αναλυτική. Ωστόσο τα ερωτήματα που αναδεικνύει η συγκεκριμένη αναδρομή είναι επίκαιρα και πολιτικά κρίσιμα. Τα όρια, οι αντιφάσεις, η ενσωμάτωση και ο κατοπινός εκφυλισμός του ΠΑΣΟΚ (διαδρομή που πάντως υπήρξε λιγότερο σύντομη από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ) και εν τέλει ο πραγματικός του θάνατος στην εποχή των μνημονίων δεν αναιρούν την ανάγκη να αναστοχαστούμε συνολικά τη μεταπολιτευτική περίοδο, να αναλογιστούμε την επικαιρότητα των διεκδικήσεων για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη και βεβαίως να αναμετρηθούμε στις σημερινές, τόσο διαφορετικές συνθήκες, με το ερώτημα της διεκδίκησης του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, που έθετε στις αρχές της μεταπολίτευσης ένα διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Στο φόντο των κατοπινών διαψεύσεων και ηττών η σημερινή Ελλάδα χρειάζεται να ξαναπιάσει το νήμα της ρήξης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ