Απόδειξη των ολέθριων συνεπειών που μπορεί να έχει για την Ελλάδα η μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ αποτελεί το γεγονός ότι Drones, σαν αυτό που κατέρριψε η ιρανική αεράμυνα, προγραμματίζεται να σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Λάρισας.
Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk, τα οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις πριν από αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει τις ζωές χιλιάδων αμάχων.
Τα συγκεκριμένα drones, η αξία των οποίων φτάνει τα 220 εκατομμύρια δολάρια, έχουν εμβέλεια 22.000 χιλιομέτρων (η απόσταση Λάρισας – Τεχεράνης είναι περίπου 2.500 χιλιόμετρα) και μπορούν να μείνουν στον αέρα για 34 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό.
Τα τεράστια σε μέγεθος Global Hawk είναι κατασκοπευτικά αεροσκάφη που διαθέτουν κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων και αντίμετρα για την προστασία τους. Ο ρόλος τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, είναι να πραγματοποιούν παρακολουθήσεις και να στέλνουν πληροφορίες στη βάση.
Τα συγκεκριμένα Global Hawk, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα μεταφέρονταν στην Ελλάδα, είναι σταθμευμένα στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας. Πριν από μερικούς μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να επισκέφτηκαν τη Βάση στη Λάρισα, όπου ήδη φιλοξενούνται τα μικρότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, ώστε να αξιολογήσουν αν μπορούν να υποστηριχτούν και τα Global Hawk.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία η τελική απόφαση για τη μεταφορά των drones στη Λάρισα θα ληφθεί τελικά μετά τις εκλογές.
Τα Global Hawk χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου και εντάσσονται σε έναν πολύ μεγαλύτερο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις με αληθινά πυρά.
Από το 2001 που ξεκίνησε ο πόλεμος μέχρι και σήμερα τα αμερικανικά αεροσκάφη εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις στη περιοχή. Μόνο μέσα στο 2017 είχαν πραγματοποιήσει 2609 επιθέσεις (με επανδρωμένα και μη αεροσκάφη) που οδήγησαν σε έναν αριθμό νεκρών που κυμαίνεται από 852 έως 1445.
Σύμφωνα με το Intercept οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε 550 επιθέσεις με drone στη Λιβύη από το 2011 – περισσότερες από ότι στη Σομαλία, τη Συρία και το Πακιστάν.
Τέλος, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy οι πιλότοι των drone, που χειρίζονται τα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, ευθύνονται πλέον για περισσότερους θανάτους από τους πιλότους μαχητικών αεροπλάνων.
Αντιδράσεις παράλληλα έχουν προκληθεί για τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούν τα αεροσκάφη προκαλώντας συχνά διπλωματικές προστριβές. Πριν από μήνες αμερικανικά drones βρέθηκαν να πραγματοποιούν πτήσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσία.