ΔΙΟΡΘΩΣΗ (23/8/22, 15:30): Η φωτογραφία που παρουσίασε ο κ. Θωμαΐδης δεν είναι πλαστή με την έννοια ότι δεν έχει παραποιηθεί τεχνικά, η αποσπασματική χρήση της όμως είναι παραπλανητική. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Φωτογραφία στην οποία υποτίθεται απεικονίζεται τιμοκατάλογος με τα χρήματα που λαμβάνει η εφημερίδα New York Times για να δημοσιεύει κείμενα γνώμης προωθεί από το λογαριασμό του στο Twitter ο Νίκος Θωμαϊδης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και κατά δήλωσή του αναπληρωτής Γραμματέας Εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.
Η εικόνα περιλαμβάνει αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα Nytimes.com ενώ σε δυο δεξιά στήλες παρουσιάζονται άσχετα στοιχεία για προώθηση άρθρων από άγνωστη υπηρεσία. Η παραποίηση είναι τόσο πρόχειρη ώστε στο κείμενο αναγράφεται ότι με 28.000 δολλα΄ρια το κείμενο θα μείνει στην πρώτη σελίδα των New York Times για 30 ημέρες (;) και αν δεν μείνετε ευχαριστημένοι υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων εντός 90 ημερών.
Άγνωστο παραμένει αν ο Θωμαϊδης μιλάει αγγλικά και καταλαβαίνει τι προώθησε. Πάντως σχεδόν πανομοιότυπα πλαστά κείμενα και φωτογραφίες διακινούν από το μεσημέρι της Δευτέρας αρκετοί φιλοκυβερνητικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικη΄ς δικτύωση, μεταξύ των οποίων και ορισμένα από τα πιο γνωστά τρολ που υποστηρίζουν τη ΝΔ. Η οργανωμένη επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ ξεκίνησε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του κειμένου του στους NYT και σύντομα έλαβε χαρακτηριστικά δολοφονίας χαρακτήρα με τη συμμετοχή και του κυβερνητικού εκπροσώπου.
H μαζικότητα τη διασποράς της ψευδούς είδησης και ο ελάχιστος χρόνος που χρειάστηκε για να κυκλοφορήσει προκαλεί αρκετά ερωτηματικά για τον αν υπήρξε συγκεκριμένος μηχανισμός που κατάφερε να συντονίσει αυτή την προσπάθεια. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο Twitter που δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο του 2022, όπως ο @MichosSoteres οι οποίοι πόσταραν μαζικά απαντήσεις σε άλλους λογαριασμούς αναφέροντας ότι το κείμενο στους New York Times είναι «πληρωμένο».