ολιγάρχες Ρωσία Ισραήλ κυρώσεις

Ρώσοι ολιγάρχες αναζητούν προστασία από τις κυρώσεις στο Ισραήλ

Καταφύγιο στο Ισραήλ φαίνεται ότι βρίσκουν αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις Δυτικές κυρώσεις εναντίον τους.

Τουλάχιστον 14 ιδιωτικά τζετ που απογειώθηκαν από τη Ρωσία στις πρώτες δέκα ημέρες του Μαρτίου, έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Πολλά από τα αεροσκάφη φαίνεται να είναι ενοικιαζόμενα και ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από την Τουρκία, σταθμεύοντας στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη και καταλήγοντας στο Ισραήλ.

Η ταυτότητα των επιβαινόντων είναι άγνωστη, όμως οι διαδρομές και η χρονική στιγμή των πτήσεων συνηγορούν στην υπόθεση ότι οι επιβαίνοντες είναι Ρώσοι ολιγάρχες που επιχειρούν να αποφύγουν τις Δυτικές κυρώσεις.

Το Ισραήλ δεν έχει συμμετάσχει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και των ολιγαρχών γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού οι κυρώσεις αυτές έχουν ως πρόσχημα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα εγκλήματα πολέμου και τις σφαγές αμάχων — εγκλήματα τα οποία διαπράττει και το κράτος του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα όμως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των ισραηλινών ΜΜΕ, οι αρχές του Ισραήλ έχουν απαγορεύσει τη μακροχρόνια στάθμευση αεροσκαφών Ρώσων ολιγαρχών στη χώρα, περιορίζοντάς τη σε 48 ώρες. Αυτός φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που οι Ρώσοι ολιγάρχες επιλέγουν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ με ενοικιαζόμενα αεροσκάφη και όχι με τα ιδιόκτητά τους.

Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες έχουν άριστες επιχειρηματικές και πολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ρομάν Αμπράμοβιτς, που παραθέτουν και οι Times of Israel. Ο Αμπράμοβιτς έχει στην ιδιοκτησία του τουλάχιστον τρία ακίνητα στο Ισραήλ (ξενοδοχειακό συγκρότημα, έπαυλη και κτίριο γραφείων), ενώ έχει κάνει επενδύσεις σε σειρά ισραηλινών σταρτάπ, αλλά και δωρεές σε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις στη χώρα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ