Τμήμα του καλλιτεχνικού project τέχνης του δρόμου «EYES OF GAZA» του οργανισμού aptART και του καλλιτέχνη Akut.

Ψήφισμα Ελλήνων καλλιτεχνών για Γάζα: «Να σπάσουμε τη θεσμική σιωπή»

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες υπογράφουν ψήφισμα και καλούν «καλλιτεχνικές οργανώσεις, κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα τέχνης, φεστιβάλ και ακαδημίες (…) να σπάσουν τη θεσμική τους σιωπή καταγγέλλοντας τα εγκλήματα πολέμου και ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός».

Οι καλλιτέχνες ζητούν επίσης από τα καλλιτεχνικά ιδρύματα «να προστατέψουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών που συνεργάζονται μαζί τους».

Το ψήφισμα υπογράφουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εικαστικοί, συγγραφείς και άλλοι, των οποίων τα ονόματα μπορείτε να δείτε εδώ.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

Η καλλιτεχνική κοινότητα είναι ποικιλόμορφη και διαπερνά σύνορα, εθνικότητες, και ατομικές πεποιθήσεις. Εμείς ως καλλιτέχνες, συγγραφείς, εικαστικοί, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, κινηματογραφιστές, παραγωγοί, τεχνικοί κτλ που εργαζόμαστε στον τομέα του πολιτισμού στην Ελλάδα και δημιουργούμε τα έργα τέχνης γύρω από τον οποίο περιστρέφονται ιδρύματα και οργανισμοί, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι χώροι δεν είναι απλώς οικονομικοί χορηγοί αλλά στέκονται μαζί μας όταν υψώνουμε τη φωνή μας σε οποιαδήποτε αδικία και έγκλημα που γίνεται στον κόσμο.

Ζητάμε να σπάσει άμεσα η θεσμική σιωπή γύρω από τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα λόγια του μόνιμου συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, «Πρόκειται για την απώλεια της ανθρωπιάς μας αν η διεθνής κοινότητα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό».

Ζητάμε τον τερματισμό της γενοκτονίας και των δολοφονιών όλων των αμάχων, την άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον τερματισμό της συνενοχής των κυβερνητικών μας οργάνων σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου.

Η σιωπή σε αυτήν την επείγουσα περίοδο κρίσης και κλιμακούμενης γενοκτονίας δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη θέση. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη θεσμική αντιμετώπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανισότητας. Τα καλλιτεχνικά σας προγράμματα επωφελούνται από αυτές τις πολιτικές και χρηματοδοτούνται από κρατικούς προϋπολογισμούς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Ζητάμε τώρα να συνεχιστούν και να επεκταθούν στην αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας γενοκτονίας στην οποία οι ήδη επισφαλείς ζωές των Παλαιστινίων κρίνονται ανάξιες για βοήθεια πόσο μάλλον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, ειδικά όταν χαρακτηρίζονται με υποτιμητικούς όρους, ως «ανθρώπινα ζώα». Παράλληλα φοιτητές, καλλιτέχνες, διανοούμενοι και εργαζόμενοι που υπογραφούν ψηφίσματα αλληλεγγύης απειλούνται, απολύονται και διώκονται για την έκφραση των απόψεων τους.

Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες/ούσες, απορρίπτουμε τη βία κατά όλων των αμάχων, ανεξαρτήτως της ταυτότητάς τους, και ζητούμε να τερματιστεί η βασική αιτία της βίας: η καταπίεση και η ταπείνωση. 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό και στον ισραηλινό λαό που αντιστέκονται στις δολοφονικές επιλογές των ηγεσιών τους.

Ζητάμε από τις καλλιτεχνικές οργανώσεις, κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα τέχνης, φεστιβάλ και ακαδημίες των οποίων η αποστολή είναι να προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης και τη δημιουργικότητα, να αρνηθούν την απανθρωπιά, η οποία δεν έχει θέση στη ζωή ή την τέχνη. Τους καλούμε να σπάσουν τη θεσμική τους σιωπή καταγγέλλοντας τα εγκλήματα πολέμου και ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός. Και τέλος να προστατέψουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών που συνεργάζονται μαζί τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ