Κράτος της Παλαιστίνης αναγνώριση

Ψήφισμα ακαδημαϊκών: «Να σταματήσει η γενοκτονική σφαγή στην Γάζα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 2/11/2023

Ψήφισμα ακαδημαϊκών – Συλλογή Υπογραφών
«Αλληλεγγύη στον αντιαποικιακό αγώνα στην Παλαιστίνη
Να σταματήσει η γενοκτονική σφαγή στην Γάζα»

Εμείς, πάνω από 750 μέλη της ελληνόφωνης ακαδημαϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας, εκφράζουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του για την απελευθέρωσή του από τα αποικιακά δεσμά. Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση πυρός του Ισραήλ στη Γάζα, την καταδίκη του ως αποικιοκρατική δύναμη, και τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού που δεν είναι άλλη από την απο-αποικιοποίηση της γης και της κοινωνίας της Παλαιστίνης.

Σήμερα, εν μέσω απειλούμενης γενοκτονίας στην Γάζα και πογκρόμ εποίκων στη Δυτική Όχθη, η κινητοποίηση για την υποστήριξη της Παλαιστίνης θα πρέπει να είναι προτεραιότητα των πανεπιστημιακών, των φοιτητ(ρι)ών, των ερευνητ(ρι)ών και όλων μας. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε ως βουβοί μάρτυρες τον γενοκτονικό πόλεμο που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε τη δουλειά μας περιμένοντας να ολοκληρωθεί η εθνοκάθαρση. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τις αξίες της ανεξάρτητης και κριτικής σκέψης και έρευνας, ειδικά όταν αυτές βάλλονται από αποικιακές σχέσεις εξουσίας και από την επιστημολογική βία της τρομολαγνείας, της ισλαμοφοβίας, της πατριαρχίας και της λευκής υπεροχής – κάτι που συχνά νομιμοποιεί και πλαισιώνει εννοιολογικά τις πρακτικές καταπίεσης, εκμετάλλευσης και γενοκτονίας, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ειδικά στη χειμαζόμενη Παλαιστίνη. Συνεπώς

— Ανησυχώντας για την ευημερία των παλαιστινιακών πανεπιστημίων και των ανθρώπων τους, καταδικάζουμε οποιαδήποτε επίθεση σε αυτά, το προσωπικό και τον φοιτητικό τους κόσμο. Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς και απαντάμε θετικά στις εκκλήσεις τους να συμμετέχουμε στο παγκόσμιο μη βίαιο κίνημα για Μποϊκοτάζ, Απο-επενδύσεις και Κυρώσεις στο ισραηλινό απαρτχάιντ (ΒDS) και να στηρίξουμε τις άλλες παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις (Palestine Action, Samidoun).

— Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα για ένα ισχυρό και μακροπρόθεσμο κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία και καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και πορείες υπεράσπισης της Παλαιστίνης. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ, δεν μπορεί να υπάρξει καμία δημοκρατία και ελευθερία υπό αποικιακή κυριαρχία.

— Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει κάθε υποστήριξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και να βάλει τέλος στη συνενοχή της. Καλούμε τους ακαδημαϊκούς θεσμούς και τις συνδικαλιστικές μας ενώσεις να τοποθετηθούν δημόσια με δηλώσεις και καλέσματα για άμεση κατάπαυση πυρός. Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση και τη φίμωση της διαφωνίας, την παραβίαση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και όλων των μορφών γνωστικής αποικιοποίησης που επιβάλλουν την υιοθέτηση αντιπαλαιστινιακών θέσεων αντιπαραβάλλοντας την ποινή της σιωπής.

dëcoloиıze hellάş
Ιστοσελίδα: www.decolonizehellas.org
Επικοινωνία: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/decolonizehellas/
Instagram: @decolonizehellas
Twitter: @decolonizehel
Για όλο το κείμενο ψηφίσματος δείτε εδώ.
(Στο παρακάτω .pdf μπορείτε να διαβάσετε τα ονόματα που υπογράφουν)

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ